Меню Затваряне

Новият руски завет

Иля Аронович Забежински

Иля Аронович Забежински

Разбира се, че Светата Рус – това е новият Израил.

А новият Израил трябва да има своята Тора. Свое Свещено Писание. И това не просто е нов завет, това е нашата руска визия за себе си в историята. Това е нашият руски завет с Бога. Бог си е избрал народ – потомците на Авраам, и този народ е трябвало да бъде Свят Народ, богоизбран. Но този народ през цялото време е отстъпвал от Бога, и накрая, не просто не е забелязал въплъщението на самия Бог, Неговото явяване сред своите, а просто взел, че Го убил.

И тогава Бог е бил принуден да сътвори синове на Авраам от камъни, тоест от езичниците. Но не на всички народи се е изляла еднакво Божията благодат. Един народ, руският, бил надарен с такова качество, което не се оказало някога у евреите, а по-късно и у никой от народите – верността към Бога, която се изразявала в неотклонно следване на православната традиция. Православните руснаци имали този особен път на особени отношения с Бога – Божията майка и самият Христос никъде така, с такава любов, не са действали, не са проявявали себе си, както в Русия и по отношение на руския народ.

Затова когато Рим и целият Запад са изпаднали в ерес, а Константинопол и всички останали православни царства са паднали, останало само едно православно царство – Рус, Русия и само един Божи народ – руският. Москва – това е Третия Рим – за това иде реч. За особената отговорност на богоизбрания народ за съдбата на цялото човечество. Това напълно се преплита с юдейското разбиране за необходимостта евреите да спазват Божиите заповеди. Спазвайки заповедите, евреинът отговаря за целия свят. Така също Руското Православие, както и Третия Рим – преди всичко е отговорност. Откъде се е взела тя? От нашия Руски Нов Завет с Бога. В света не останаха народи, верни на Бога. Само ние, руснаците. Значи ние сме избрани, значи сме особени, с нас е Бог. И с никой друг.

И нас не ни вълнува, че през всички тези столетия са се съхранили в православната си вяра милиони православни сърби, гърци, грузинци, българи и т.н. Понеже за единствен богоустановен начин на православно битие руснаците считали Православното царство, такова като във Византия, то цялото това неруско православие било без значение. Не само било, но и досега е така.

От тук идва и простонародното: руснак, значи православен. И наистина не може да бъде руснак някой, който е станал протестант или католик, ами мюсюлманин?

Евреин е роденият от майка еврейка и непреминал в друго вероизповедание. Ако си сменил вярата си – какъв евреин си ти тогава? Руснакът безусловно трябва да бъде руснак и по кръв, макар и без тези противни изисквания, които откриваме при евреите. Не трябва да се забравя, че са евреи, затова и отстояват еврейския си произход. Защото Бог е избрал не просто етноса, а семейството. Евреин – това е член на семейство, в което предците са Авраам, Исаак и Иаков. Това е важното.

Руснаците – Новия Израил, тук предците не са важни, а принадлежността към езика, земята и държавата – ето това е важно. И принадлежността към Народа Божи. Към богоизбрания народ.

Това е всичко, на което акцентираха нашите мисионери сред свещениците и йерархията от началото на 90-те, от началото на новата свобода на Църквата. Вие сте руски хора. Вижте, вашите деди са били православни, живеете в страна, в която има толкова православни църкви и светини, Русия и руската държава не са имали друга история, различна от православната, и някога тази страна е имала прекрасен и славен живот – до революцията, когато всички са били православни, имало е православен цар и всички са ходили на църква… И този живот е бил откраднат от тези, които ненавиждат Русия. Англо-масонски (и не само) заговор. За какво ни ненавиждат? Ами, за православието, естествено. Това са бесовски сили. Целият свят не е устоял под техния натиск, целият свят вече е паднал. Само едната Русия се държи.

Искате да си оправите живота? Върнете се в лоното на родното руско православие и всичко ще ви се получи. И здраве, и сплотени семейства, и силна държава, и честност, и благополучие, и справедливост. Всичко. Трябва само да се кръстите и да ходите на църква. Нужно е отново да станете Народ Божи, да си спомните и да осъзнаете, че сте Народ Богоизбран.

Нашият патриарх така и проповядва. Има Света Рус. Другото са глупости. Само ние сме се съхранили неповредени и чисти. Гърците – всичките ги е купил безбожният Запад. А за какво? Заради същата тази бесовщина, за да се разпадне и унищожи последната крепост на християнството – Светата Рус.

Това руско православие има абсолютно юдейско самосъзнание, без нищо осъдително в думата „юдейско”. Просто си е такова. И в него има много малко от християнството и от Евангелието. Почти нищо на практика.

Защото Бог е дошъл за цялата земя и за всички народи, и за всеки народ, и не само за народа, а и за всеки човек поотделно промисля и радее. Обича всеки човек. Неговата любов и промисъл не се ограничават в територии, държавни граници, в езика, на който се извършват богослуженията, и дали е православен царят, който стои на върха на държавите и т.н.

Всички обича.

По отношение на руската богоизбраност…

Руснаците прецакаха своето православие. Както обикновените хора, така и йерарсите. За което много ярко свидетелства например свещеномъченик Агатангел Ярославски малко преди смъртта си:

„Ние, казвал той, – не някой отвън, а самите ние – Църквата, сме виновни за всичко това, което се случва сега с нас. 400 години гърците са били под турско владичество, и какво? Колко активни енориаши имат!“

И само 70 години съветски строй е бил нужен на Русия, за да се срине до 2 % от цялото население числото на активните енориаши. И 30 години активна проповед на Светата Рус и на Светото Руско православие нищо не донесоха?

 А знаете ли защо? Защото тази проповед не е на Христос, а на лъжата. Проповед не на Православието, не на Християнството, не на Истината, а на „Руското особено православие”. И Богу не е угодно тя да бъде чута и народът да се подведе по нея. Резултатите са налице.

Иля Забежински е преподавател по „Основно богословие“ в катехизаторски курсове в Санкт Петербург и Архангелска област. Завършва Институт по богословие и философия в Санкт Петербург. Богослов, философ, журналист и публицист в Правмир. От началото на войната в Украйна живее в Европа.


Превод: Ж. Кирилова

Източник: Страница на Иля Забежински

Изображението е илюстративно и е от ю туб канала на Алексей Волков „История религии. Русское православие“

Posted in Публицистика

Вижте още: