Меню Затваряне

Нови въпроси около „Руската църква“ в София

Днес, 24 септември, пред храм „Св. Николай“ в София се събраха протестиращи във връзка със създалите се обстоятелства около изгонването на архим. Васиан Змеев и двама свещеници от България и заключването на храма. Заради събралите се хора беше затворен е бул. „Цар Освободител“ в района.

Протестиращите започнаха своята акция с „молебен“ от наречения в медиите „самостоятелния пътуващ свещеник“ Петър. Протестът събра на едно място хора като депутатът от партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, бившият депутат от партия „Атака“ Волен Сидеров, столичният пиар Евгени Минчев, който през юли т.г. съобщи, че съпругата на Волен Сидеров – Деница Сидерова, го е поканила в телевизия Алфа да прави собствено предаване (тук). На протеста пред храма присъстваха и хора, които участваха през последната година в акциите за „Мир и неутралитет“ и „за лева и против еврото“ и подкрепят излизането на България от ЕС и НАТО.

Хората портестират срещу заключването на храма и смятат, че за това са отговорни ДАНС и правителството, заради съобщението, с което Руското посолство излезе на страницата си още на 21 септмеври:

„Във връзка с твърдения, разпространявани из българските медии, включително уважавани, претендиращи за професионализъм, че църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София е затворена „по решение на посланик Митрофанова“ като „отмъщение“ за експулсирането на духовници, бихме искали да обърнем внимание на следното. На 21 септември т.г българската страна изгони всички служители на Подворието, изпратени от Руската православна църква, поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна. Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от РПЦ. Солидарни сме с всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, но бихме предложили въпросите за причините на създалата се ситуация да се отправят към българската страна“.

През изминалите дни след изгонването на архим. Васиан Змеев от България в публичното пространство двама митрополити изказаха публични позиции за случилото се с храм „Св. Николай“ в София – Видинският митрополит Даниил и Русенският митрополит Наум.

Своята кратка позиция в подкрепа на архим. Васиан, Видинският митрополит Даниил публикува на страницата на Видинска митрополия на 22 септември:

„Изразяваме своето огорчение относно експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители при храма – подворие „Св. Николай“, гр. София – архим. Васиан (Змеев), прот. Евгений Павелчук и Владимир Бонко. В настоящето смутно политическо време, държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат, както са преминавали безвъзвратно в историята на страната ни редица такива. Това, което остава е Христовата истина и любов, чиито изразител и въплътител в света е Църквата. Христовата истина и любов са надежда за спасение на всички ни. Те също са основа на личната ни и национална сигурност. Истината и любовта ни учат да уважаваме всеки човек и да не вършим нищо по пристрастие (1 Тим. 5: 21). Дано Бог бъде наш помощник и защитник през бурите в объркания поради греховете ни свят и ни изведе в Своя покой!“

Последвалата позиция на страницата на Русенски митрополит Наум на 23 септември изясни статута на храм „Св. Николай“:

„През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството, че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен. Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него.“

Цялата позиция на митрополита можете да прочетете в: За статута на храм „Св. Николай“ в София • Християнство.бг

Днес Старозагорският митрополит Киприан, който е и говорител на Св. Синод на БПЦ, излезе с кратко съобщение на страницата на митрополията:

„По повод постъпилите запитвания за позиция във връзка със затварянето на храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София, по-известен като Руската църква, заявявам, че Св. Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще разгледа въпроса на следващото си заседание. Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод.“

Но Нова телевизия днес журналистът Благой Цицелков съобщи, че според разговорите му с висш духовник, чието име той не спомена, храмът е собственост на руското посолство от 1997 г. и че руският патриарх Кирил трябва да назначи следващ ефимерий. Дотогава има двама свещеници, които могат да служат в него. Това кореспондира с краткото съобщение на страниците на в-к „Стандарт“ от 2012 г.

„Посолството на Руската Федерация в Република България е собственик на сградата на храма „Св. Николай Чудотворец” в София (Руска църква), а също така и парцелът, върху който тя е построена, разположени на адрес: гр. София, бул. „Цар Освободител” №3. Това съобщиха за Стандарт Нюз от посолството във връзка с информации с погрешни твърдения за собствеността на недвижимите имоти. Собственикът на имотите, съгласно Нотариалния акт от 1997 г., регистриран от Нотариус на Софийския районен съд, е Посолството на Руската Федерация в Република България, се казва в съобщението.Трябва да се има предвид фактът, че през 1952 г. Храмът „Св. Николай Чудотворец” в София получи статут на Подворие – пълномощно представителство на Патриарха на Москва и цяла Русия при Българския Патриарх, по силата, на което този храм е структурно подразделение на Руската православна църква.“

Въпросите, който следват са:

  • На какво основание Руското посолство като представител на руската държава, придобива храм, собственост на Българската православна църква?
  • Спазен ли е принципът на реципрочността, за който Русенският митрополит Наум споменава в своята позиция за статута на храма, а именно, че „неговата материална собственост не може да бъде считана за руска (…) както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен“?
  • Има ли решение на Св. Синод за прехвърляне на собствеността на храм „Св. Николай“ на руското посолство през 1997 г.?

Очаква се на 3 октомври Св. Синод да проведе свое планувано заседание и да внесе допълнителна яснота по въпроса.

Posted in Публицистика

Вижте още: