Меню Затваряне

Нови издания на Варненска и Великопреславска митрополия

Варненска и Великопреславска митрополия представи нови издания на книжния пазар: Последование на свети нов преподобномъченик Прокопий Варненски и Сборник в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон.

Последованието на св. Прокопий съдържа служба, житие и акатист на светеца, загинал за Христа чрез посичане с меч на 25 юни 1810 г. Изданието излиза малко след освещаването на храма, посветен на него, в морската столица, извършено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 14 февруари.

Службата на светеца стъпва на основата на одобрената от Св. Синод служба на св. Прокопий с протокол №14/02.06.2010 г. Тя е редактирана според Типика на Българската православна църква за бденна, светийска служба. Добавени са паримийните четения, на български език. Също така са прибавени указанията за литургийните четива, като са дадени зачало, посочка и начален текст според Изборното евангелие на Българската православна църква, на български език (според службата на св. мчк Николай Софийски). Службата е сравнена с неин вариант от Зографския манастир, чийто автор (поне на канона) е йером. Юстин Зографски.

За основа на житието на светеца е ползван гръцкият текст, съставен от Хрисант от Смирна. Вторият основен източник е преводът на руския текст на житието, включено в Атонския патерик, издаден през 1896 г. на Атон, преведен от блаженопочиналия Левкийски епископ Партений и издаден в Жития на българските светии, издание от 1974 г. Практически това е нов вариант на български, с новопреведени части и подобрена стилистика.

Акатистът е взаимстван от изданието на изд. „Витезда“ от 2011 г. Черновата на акатиста е написал Иван Николов, преподавател по Стар Завет в ПДА „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив. Богословската редакция на акатиста е направена от блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

„Настоящото издание ще бъде полезно, както за нашите скъпи свещеници и монаси, така и за всеки православен християнин, който желае да изпроси молитвената помощ на св. прпмчк Прокопий Варненски. Това издание ще се ползва за богослужебна употреба в нашите храмове при отслужване на службата на светеца, а също така ще бъде полезно и за частна молитвена употреба“, пише в предговора към изданието митр. Йоан.

Сборник в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон по случай петдесет-годишното му архиерейско служение е публикуван първоначално през 1922 г. в гр. София от Св. Синод. Това е второто му издание, което се реализира по инициатива на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. То е резултат от съвместната работа на Варненска и Великопреславска митрополия и Научния архив на БАН. Съставители са проф. дин Лизбет Любенова, Деница Мизинска и Мила Кръстева; конслултант – Галя Господинова.

През изминалата 2020 г. Варненска митрополия издаде още една книга с предговор, превод и бележки от Варненски и Преславски митрополит Симеон Първо послание на Климента до Коринтяните – Учение на дванадесетте апостоли.

Източник: Двери бг

Posted in Култура, Нови книги

Вижте още: