Меню Затваряне

Нови книги от игумена на „Есфигмен“ архим. Вартоломей

На книжния пазар излязоха две нови книги на герон Вартоломей, игумен на светия манастир Есфигмен на Света Гора – Атон.

Първата е озаглавена „От сърце“ и включва кратки текстове с духовен и проповеднически характер. Целта на игумена е „да събуди съвестта, да насърчи хората и в крайна сметка да покаже колко прости са нещата, защото в съзнанието на всеки човек изкушението ги преувеличава, като безмилостно атакува с помисли, за да предизвика униние и отчаяние“.

Текстовете дават отговори на съвременни въпроси и недоумения. Мислите на архим. Вартоломей дават лъч надежда и оптимизъм за по-спокойно и светло ежедневие. Книгата има предговор от Вселенския патриарх г-н, г-н Вартоломей и гражданския губернатор на Света гора Атанасиос Мартинос.

Втората книга е озаглавена „Толкова просто“ и съдържа малки текстове на герон Вартоломей, които предлагат „моменти на духовна прохлада и почивка“. Това е книга джобен формат, лесна за използване и подходяща за подарък за хора от всички възрасти.

Библиографските данни за двете книги:

“От сърце”: Мисли и речи на архимандрит Вартоломей, игумен на светия манастир Есфигмен

ISBN: 978-618-85293-1-1 1-во издание: 3/2021 192 страници, 14 х 20,5 см.

“Просто така” : ISBN: 978-618-85293-0-4 1-во издание: 3/2021 96 страници, 12 х 16 см.

Книгите, издадени от св. обител Есфигмен са достъпни във всички модерни книжарници (включително и електронни), както и в самия манастир.

За отбелязване е, че това са първите книги на архим. Вартоломей на гръцки език. Преди това, през 2019 г. на български език излезе “Слова за духовно израстване”, (виж представянето тук и тук) издание на Църногорския манастир. Архимандрит Вартоломей гостува в България, като взе участие в празничната служба, посветена на преп. Силуан Атонски в Църногорския манастир и представи своята първа книга в салона на Софийска св. митрополия. Той бе приет и от Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

Архимадндрит Вартоломей е роден през 1973 г. в Атина с мирското име Анастасий Газетас. След основното си образование учи и се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет. От 2005 г. до 2013 г. заедно с приснопаметния архим. Хризостом и останалото братство, поема служението на манастира “Есфигмен”, като предстоятел и настоятел на манастирския събор на старците. Като такъв многократно го представлява в Свещения Кинотис на Света Гора. На 26 септември/9 октомври 2013 г. е избран с пълно единодушие за каноничен игумен на манастира “Есфигмен”, Света Гора Атон, чийто пастир по Божий промисъл е и досега.

Превод и подготовка на материала: архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител

Източник: Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Posted in Нови книги, Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: