Меню Затваряне

Нови сътресения в Грузинската църква

Ренета Трифонова

От началото на 2021 година в Грузинската православна църква има вътрешно и външнополитическо напрежение. То започна с едно протестно едно писмо от 13 януари, изпратено от митрополита на Зугдиди и Цайши Герасим (Шарашенидзе), председател на Отдела за външно-църковни отношения на Грузинската патриаршия до митрополит Иларион (Алфеев) във връзка с “незаконното нахлуване” на територията на Грузинската църква от страна на Московската патриаршия. Причина за протеста беше литургията, отслужена на 7 януари (Рождество Христово, ст. ст.) в катедралата „Света Троица“ в Цхинвали от клирика на Владикавказката епархия към Руската православна църква свещ. Сергий Кокоев. (Протестно писмо до митрополит Иларион заради незаконно нахлуване на територията на Грузинската църква • Християнство.бг).

Митрополит Шио (Муджири)

Последва официално изявление на Грузинската патриаршия, публикувано на 8 февруари, а на 11 февруари беше насрочено заседание на Св. Синод за първи път от година и половина. Тогава Асоциацията на религиозните експерти на Грузия твърдеше, че в дневния ред ще бъде включен въпросът за освобождаването на патриарх Илия II и назначаването на негово място на митрополит Шио (Муджири), местоблюстител на патриаршеския престол, за нов глава на Грузинската православна църква. Някои богослови тогава се позоваваха на поверителни източници и твърдяха, че насроченото заседание на Синода е резултат от конспирация на „група грузински епископи-русофили“, инструктирани от ръководството на Руската православна църква. Ръководителят на службата за връзки с обществеността на Патриаршията прот. Андрия Джагмаидзе нарече скандалните изявления „фантазии“ на профила си в социалната мрежа. (Грузински богослови твърдят, че се подготвя отстраняване на патриарх Илия II • Християнство.бг).

Напрежението продължи да нараства и през мeсец март. В публикация от 14 март, Orthodox Times цитира архиепископ Зинон (Иараджули) (който оглавява катедрата във Великобритания на Грузинската църква и обгрижва енориите във Великобритания и Ирландия) в интервю, в което той казва, че не признава митрополит Шио като местоблюстител на патриаршеския престол и осъжда действията, свързани с назначаването му. Архиепископът разказва, че през 2017 г. е написал и изпратил писмо до всички синодални архиереи, позовавайки се на назначаването на митрополит Шио за наместник на грузинския патриарх (тук) като по този начин бие тревога за опасността от установяване на система на диархия (форма на управление, при която управляват двама владетели с еднаква власт)  в рамките на Грузинската православна църква. Много архиереи са се съгласили тогава с архиепископ Зинон, но не са могли да го подкрепят публично позицията му, защото е имало случаи на изнудване и заплахи, както отбелязва и църковната преса в Грузия.

Архиепископ Зинон

Архиепископът заявява, че грузинците стават свидетели на избор на наследник при жив патриарх, което противоречи на устава на Грузинската църква и на каноните в Православната църква. В същото време изборът на митрополит Шио е едностранно решение на грузинския патриарх Илия и не е съгласуван със Св. Синод. Според канонично устроеният ред на Църквата, митрополит Шио ще може да действа като наместник на патриарха само тогава, когато патриаршеският трон се освободи: „Дотогава всяко действие на митрополит Шио в качеството на местоблюстител ще бъде незаконно“. Запитан дали може митрополитът да замени патриарх Илия, още докато е жив, архиепископ Зинон подчерта, че „това е утопия и не е сериозно, тъй като Грузинската църква е част от Едната, Свята, Съборна и Апостолска църква и в тази Вселенска православна църква Вселенската патриаршия на Константинопол има първо и канонично място“.

Това произволно решение на патриарх Илия се е случило месец след официалното посещение на делегацията на Руската православна църква, оглавявана от Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев), като официалната причина за посещението е била „пренасяне на свещени реликви и икони“, се посочва в публикацията.

Припомняме, че през октомври 2019 г. в Грузинската църква имаше изявление на един от най-влиятелните духовници на Грузинската патриаршия, архиепископ Яков (Якобашвили), който обвини бившия министър-председателя на Грузия , както и други високопоставени служители, че се опитват да свалят патриарх Илия II, както и високопоставени духовници, че планират покушение срещу патриарха. През февруари 2021г. премиерът Гьорги Гахария подаде оставка поради съдебно решение за опозиционния лидер Ника Мелия, преди срещу него да започне процес за подбуждане на масови безредици преди 2 години. На негово място парламентът на Грузия одобри с огромно мнозинство министъра на отбраната Иракли Гарибашвили за министър-председател, който веднъж вече беше премиер (2013-2015 г.) от партията „Грузинска мечта“, съобщи БНР. Новият грузински премиер се срещна с патриарх Илия и заяви своята пълна подкрепа, като осъди “безпрецедентната атака” срещу него (тук).

Към всички проблеми и скандали, които изживява духовенството и миряните на Грузинската православна църква се прибавя и проблемът със Сухумо-Абхазката епархия, която през 2009 г. се отдели от ГПЦ и се обяви за „независима Абхазка църква“ (тук).

Отново през март т.г. грузинският свещеник Висарион (Аплия) обяви създаването на „Православна църква на Абхазия“ и се представи за нейн „глава“, като заяви, че Московска патриаршия ще го подкрепи при създаването на „Автономна църква на Абхазия“. Orthodox Times припомня, че о. Висарион заявява как службите във всички храмове на Абхазия ще спрат, докато молбата му бъде удовлетворена:

 „Руската православна църква ще ни помогне при създаването на автономна църква в Абхазия. Все още е твърде рано да се говори за автокефалия, първо трябва да възстановим нейната автономия“.

Според свещеника Московската патриаршия ще помогне „да се организират богослуженията на абхазки език. Затова в Русия ще бъдат отпечатани специални богослужебни книги на абхазки език и РПЦ ще регулира работата на комисията по превода им, а „Абхазката църква“ ще получи свещени съсъди от нея и др.” Същият свещеник твърди, че „най-важното” е да не се свързва Абхазия с църквата в Грузия. Тогава въпросът ще бъде решен лесно, защото Москва също ще разбере дали Абхазия иска да е на страната на Константинопол или на Московска патриаршия“.

Според екипа на Orthodox Times, който е разговарял с църковен служител от района на Абхазия, не бива да се вземат сериозно думите на о. Висарион, тъй като най-вероятно са изречени под натиск. Източници на същата медия твърдят, че е възможен ход, според който представителите на руските интереси в Грузия да се опитат да направят митрополит Шио (Миджури) лидер на Грузинската православна църква.

Същите източници заявяват, че ситуацията в Грузинската църква е много критична и поради политическата нестабилност, която съществува в страната, и скоро се очаква сериозно развитие в църковно-политически план.

Posted in Публицистика, Църква и политика

Вижте още: