Меню Затваряне

Ново заседание на епархийския съд по случая на о. Андрей Кураев

На 4 март е предвидено ново заседание на Московския епархийски съд на Руската православна църква по делото за низвержение от сан на протодякон Андрей Кураев. Както се посочва в известието, подписано от съдебния секретар прот. Александър Миронов, което о.Андрей е получил на 25 февруари, срещата ще започне в 10.00 часа в залата на Висшия църковен съвет в комплекса на катедралата “Христос Спасител”, съобщава за получената покана отец Андрей на личната си страница.

Основанията за насрочването на срещата са благословението на патриарх Кирил (Гундяев) и подадената от о. Андрей в началото на януари молба за преразглеждане на случая. Московският епархийски съд взе решение да лиши известния мисионер от свещенически сан на 29 декември, 2020 г., но това решение не беше одобрено и подписано от патриарх Кирил.

Протодякон Андрей Кураев по различни причини не се яви на три съдебни заседания през декември, след което решението беше взето задочно. През февруари редица известни руски свещеници подкрепиха публично о. Андрей с изказване на мнения в редица влиятелни руски медии.

За разлика от последната среща, за срещата на 4 март на о. Андрей Кураев му е позволено да използва лаптоп и телефон, но има забрана да записва аудио и видео, не може да има и свой защитник.

Протодяконът все още не е обявил дали възнамерява да участва в срещата.

По материали от Credo press

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: