Меню Затваряне

Ново издание на “Дневникът на един селски свещеник”

Фондация “Комунитас” излезе на книжния пазар с ново издание на емблематичния роман на Жорж Бернанос „Дневникът на един селски свещеник“ с превод от френски на Нели Захариева. Ето какво пише Тони Николов, редактор на книгата:

„Романът носи на своя автор Голямата награда на Френската академия и надхвърля успеха на „Под слънцето на Сатаната“ – творбата, която десетилетие преди това е накарала да се заговори за Бернанос като за „френския Достоевски“. И до днес критици се питат дали „Дневникът на един селски свещеник“ – тази „изповед от бездната“ – не е и последният голям християнски роман в съвременната литература. При всички случаи става дума за книга предизвикателство, убягваща от всякакви традиционни класификации или жанрови определения.

Написана под формата на дневник (роман в романа), творбата на Бернанос е разрез на човешкото съществуване в неговата „гранична ситуация“. Неслучайно романът сякаш се разделя на три части: смъртта, благодатта и светостта (Албер Беген). Смъртта, която приижда, подобно на пълноводна река, застрашавайки (или осъждайки) всяко от действащите лица в Дневника. Благодатта е пристанът, позволяващ на персонажите да се оттласнат от греха, който ги пронизва и заобикаля. А светостта, тъй скъпа на сърцето на Бернанос, е пламъчето на надеждата, носещо в себе си изкуплението.“

Книгата „Дневникът на един селски свещеник“ може да се поръча с отстъпка на сайта на книжарница “Анжело Ронкали” (тук).

Източник: Фондация “Комунитас” – Издания

 

Posted in Култура, Нови книги

Вижте още: