Меню Затваряне

Ново проучване с шокиращи данни за църковните служители в САЩ

Повечето християнски пастири в Съединените щати не изповядват библейски мироглед. Това показва изненадващо ново изследване на социолога Джордж Барна. 

Данните от проучването показват, че духовно пробуждане е „особено необходимо както за хората на нашите амвони, така и за онези на пейките“, пише социологът в доклада от проучването, публикувано в четвъртък от Центъра за културни изследвания към християнския университет в Аризона. То показва, че само 37 % от пастирите в САЩ имат библейски мироглед. Сред старшите/водещите пастири 41 % изповядват принципите на Библията – това е най-високият процент сред интервюираните пастири. По-малко от една трета от асоциираните или помощник-пастирите (28%), библейските учители (13%) и детските/младежките пастири (12%) се придържат към библейските схващания, установяват данните. В придружаващия доклад констатациите са „шокиращи“. 

„Това е още едно силно доказателство, че културата влияе на американската църква повече, отколкото християнските църкви влияят върху културата“, казва Барна, директор на изследванията в Центъра за културни изследвания на университета. 

Резултатите от проучването се основават на 54 въпроса в осем категории, свързани с библейския мироглед. В рамките на тези осем категории единствената, в която мнозинството пастири се придържат към библейските схващания, е свързана с целта и призванието на живота (57 %). Малко пастири изповядват библейските принципи в останалите седем категории: семейство и стойност на живота (47 %); Бог, творение и история (44 %); лични религиозни практики (43 %); грях, спасение и отношение към Бога (43 %); човешки характер и човешка природа (40 %); начин на живот, лично поведение и взаимоотношения (40 %); и вярвания и поведение, свързани с Библията, истината и морала. 

Данните за пастирите, които отговарят за работа с деца и младежи, са особено обезкуражаващи, сочи докладът. „Имайте предвид“, казва Барна, „светогледът на човека се развива и изгражда предимно преди 13-годишна възраст, след което преминава през период на усъвършенстване през тийнейджърските и двадесетте години. От гледна точка на света, най-важните служители на църквата са пастирът на децата и пастирът на младежите. Фактът, че седем от всеки осем от тези пастири нямат библейски мироглед, ни помага да обясним защо толкова малко хора от най-младото поколение на нацията спазват библейските принципи и начин на живот, и защо обществото ни изглежда се е развихрило без Бога особено през последното десетилетие“. 

Въпреки мрачните данни, Барна съзира проблясък на надежда, като отбелязва, че „не можете да поправите нещо, освен ако не знаете, че е счупено или повредено“. „Бог е Господ на трансформацията“, казва той. „Пастири, които са готови да Му позволят да трансформира тяхното мислене и поведение, могат да излязат от този процес като мощен пример за това какво може да се случи, когато сърцето, умът и душата на човека са предадени на Бога. Със сигурност изглежда, че ако Америка има нужда от духовно възраждане или съживление, това пробуждане трябва да засегне първо служителите на нашите амвони, а след това и хората, които седят на църковните пейки“. 

———-

Източник: Евангелски вестник

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: