Меню Затваряне

Нов дякон във Врачанска епархия

Наташа Войкина 

Днес, на празника на св. Теодосий Търновски, Врачанският митрополит Григорий отслужи литургия в Катедралния храм „Св. 12 Апостоли“ и въведе в дяконски чин Галин Христов. На архиерея съслужиха секретарят на Врачанска епархия свещеноиконом Николай Костадинов, председател на храмовото настоятелство, свещеноиконом Аспарух Тонков, председател на храм „Свето Възнесение“, свещеници от градския клир, дякон Валери Пеевски, дякон Симеон Ивайлов и йеромонах Стефан от Троянския манастир.

Четирима миряни се причастиха  с Христовите тайни. Владиката произнесе проповед върху днешното литургийно Евангелие за момъка, който попитал Спасителя как да придобие живот вечен, изтъквайки, че спазва всички правила на вярата, дава десятък и е примерен християнин. Христос му отговорил, че е нужно да върви след Него, оставяйки грижата за богатството си и земните блага като второстепенни, от което момъкът се натъжил.

Негово Високопреосвещенство подчерта, че богатството, придобито с честен труд, не е грях, ако служи за добри дела и се оказва милост на нуждаещите се. Той пожела на новия дякон да бъде примерен в мисията  си, изтъквайки, че  „духовник“ не е професия, а  служение на Бога и обществото, и преданост към вярата. „Достоин“ за Галин Христов огласи храма. Той е на 47 години, женен, баща на второкурсничка в УНСС и деветокласник в Софийската духовна семинария. Завършил е паралелния курс в Софийската семинария и теология в Пловдивската духовна академия. Работи в Община Козлодуй. 

Митрополит Григорий благослови вярващите и пожела на всички крепка вяра в дните на Рождественския пост.

 

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: