Меню Затваряне

Нов закон в Тексас срещу абортите

От 1 септември в американския щат Тексас е в сила нов закон срещу прекъсването на бременността – тъй нареченият Heartbeat Act (Закон за ударите на сърцето). Той забранява абортирането от момента, в който вече могат да се доловят първите сърдечни тонове на зародиша. Обикновено това се случва в шестата седмица от началото на бременността.

Изключение не се прави дори за случаите на бременност след изнасилване или при кръвосмешение. Авторът на закона – сенаторът-републиканец от град Остин Брайън Хюс обаче има обяснение за това: „По този начин можем да предотвратим още една травма и още една жертва – на неродено дете“.

Консервативни политици като Хюс обаче са вкарали в закона нова клауза. Според нея, ако дадена жена бъде хваната в нарушение на закона, тя трябва да плати парична награда от 10 хиляди долара на човека, който я е издал на властите. Тази клауза породи възмущение в цялата страна.

Американското правосъдно министерство подаде съдебна жалба срещу закона, защото го намира за противоконституционен. Тази събота (2 октомври) във Вашингтон се провежда протест – шествие на жени, които настояват за правото сами да решават. С темата ще се занимае също и Върховният съд. През декември той ще разгледа подобен случай от щата Мисисипи.

Привържениците на рестриктивната мярка се надяват, че мнозинството консервативни върховни съдии ще решат казуса в полза на движението Pro-Life („За живота“). Съществува вероятност някои щати с републикански правителства като Флорида, Охайо и други да възприемат примера на Тексас и дори да копират клаузата за паричните премии на доносниците.

От другата страна са привържениците на правото на избор – движението Pro Choice (За избор), което се застъпва за правото на аборт. Мнозинството американци са на мнение, че това право трябва да остане в сила. Не са рядкост вече и смъртните заплахи срещу лекари, които извършват аборти.

„Тук в Тексас всеки има оръжие“, казва д-р Джим Джоунс. Лекарят вече е получавал смъртни заплахи и се страхува какво може да се случи, ако войнствени привърженици на движението Pro-Life проучат кой е той, как се казва и къде се намира кабинета му. Защото това не е истинското му име. Той си спомня как през 1960-те години много жени от отчаяние прибягвали до нелегални методи за прекратяване на бременността, например с белина или метални закачалки за дрехи. „Връщаме се точно към тези времена“, казва д-р Джоунс.

По материали от DW

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: