Меню Затваряне

Нов храм в памет на мъчениците от лагера в Ясеновац

На 13 септември в манастира „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в Ясеновац, Хърватия бе остевен храм посветен на светите новомъченици от концлагера в града.

Освещаването е извършено от митрополита на Загреб и Любляна Порфирий. Лагерът в Ясеновац е създаден от хърватските усташи през август 1941 г. и е затворен през април 1945 г. В Ясеновац са избити най-много сърби, които Анте Павелич смята за основния расов враг на Хърватия, заедно с евреите и ромите. Повече за Анте Павелич можете да прочетете на сайта “Криминални досиета”, където е изложена и историята на лагера.

Ясеновац е най-големият концентрационен лагер на Балканите и между най-големите в Европа. Около 10% от жертвите на Втората световна война в Югославия са убити в Ясеновац. Жертва на националсоциалистическия режим стават не само роми, но и сърби, евреи и комунисти. По данни, извлечени от архивни документи, представители на германския вермахт започнали още през 41-ва година с преследването на ромското малцинство. Райка Джурица разказва:

“В Сърбия ромите са били избивани поголовно. Според указанията на нацистките германци за всеки един убит или ранен германски войник са били взимани 50 или 100 местни заложници, които по-късно били ликвидирани. Заложниците били най-често от ромски произход.”

Също в други сръбски градове, като например Крагуевац, Кралево, Лесковац и Ниш, ромите са били избивани поголовно. Предполага се, че през Втората световна война на сръбска територия са били убити повече от 300 000 роми. Най-актуалните научни изследвания за холокоста и геноцида срещу ромите и синтите показват, че по време на Втората световна война са били избити най-малко 500 000 представители на тези две етнически групи.

През 2009 г. сръбският президент Борис Тадич и премиерът на Република Сръбска Милорад Додик се договориха да финансират заснемането на филм за концлагера Ясеновац с участието на Робърт де Ниро. Преди една година имаше дипломатически скандал между Белград и Загреб – хърватските гранични власти не пуснаха в страната сръбска военна делегация, която трябваше да присъства на възпоменателна церемония за жертвите на концлагера Ясеновац.

През 2016 г. Вселенският патриарх Вартоломей откри семинар за Холокоста в Загреб, като тогава каза: „Мъчениците от Ясеновац представляват в историята на нашата православна църква важна и специална категория като жертви на нацисткия режим и мрачните времена на човечеството, които е невъзможно да бъдат забравени“. През 2016 г. той откри научна конференция в Загреб, в която взеха участие историци, теолози и социолози от Израел, Сърбия, Русия, Хърватска, Румъния и Полша, епископи от Московска патриаршия, Румънска патриаршия и Полската православна църква. (видео от богослужението през 2016 г. по случай 75-годишнината от смъртта на мъчениците).

Повече снимки от освещаването на 13 септември 2020 г. можете да разгледате тук.

Икона на сръбския художник, иконограф и преподавател по иконография в Белградската академия за иконопис и консервация към Сръбската православна църква доц. Тодор Митрович. През 2014 г. у нас беше издадена негова книга (наръчник по иконография) “Основи на църковната живопис” в превод на Татяна Филева и богословска редакция на гл. ас. д-р Тодор Енчев, препадавател по Християнско изкуство в Православния богословски факултет при ВТУ.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: