Меню Затваряне

„Нощните вълци“ влизат в санкционния списък на ЕС

Прокремълската рокерска банда „Нощни вълци“ вече няма да може да обикаля Европа поради новите руски санкции, съобщава електронното издание EUobserver.

Лидерът на „вълците“ Александър Залдостанов и трима негови съмишленици, регистрирали в Москва мотоциклетния клуб бяха добавени в проекта за черен списък на ЕС, обсъден от посланиците в понеделник.

69-годишният мъж е обвинен в „активна подкрепа на руската държавна пропаганда чрез публично отричане на правото на Украйна на държавност и призоваване за „денацификация“ и „деукраинизация“ на страната“, се казва в документа, цитиран от EUobserver.

Един от неговите сътрудници – Йозеф Хамбалек, е словашки гражданин, който е „президент на европейския клон“ на бандата. Словакия ще трябва да замрази активите му и да му попречи да преминава в други държави от ЕС, ако забраната бъде договорена по-късно тази седмица.

Новият черен списък е насочен към 47 физически и осем юридически лица, както и към забрана на вноса на руско злато. Повечето са руски военни командири и политици или украински управители в окупираните територии.

ЕС задължава България да забрани този клуб на своя територия, тъй като ултранационалисти от „Нощни вълци“ са доброволци във войната в Украйна и извършват диверсионни акции. Клубът получава финансиране от руската държава, която насърчава неговите „патриотични“ изяви. Членове на мотоклуба са посещавали България през 2016 и 2019 г. Срещали са се със симпатизанти в Руския културно-информационен център в София, където са били представяни като носители на традиционната руска култура.

Новината ни дава повод с тревога да отбележим, че снимки от срещата на групата с българския клон на „Нощни вълци“ в присъствието на български духовници бяха публикувани на страницата на Кюстендилска духовна околия. Защо международната група, призната за националистическа паравоенна организация, подкрепяща диктатор, който води война в Украйна се свързва с БПЦ и с името на българския патриарх Неофит, засега остава неясно. Припомняме, че България е обявена от руския диктатор за вражеска страна, а санкциите на ЕС важат за всички в България, включително и за БПЦ. Публикуваме текста и снимките от съботния водосвет, които са публични и видими за всички.

Международният клуб „Ночные волки“ посетиха храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ в гр. Кюстендил. По традиция, на този ден участниците в клуба организират мотосъбор, който тази година официално не бе проведен. Това, обаче, не попречи на мотористите, во главе с президента на клуба Бойко Лещански, да отправят обща молитва към Бога, за здраве и благословение, и да поднесат на храма дар – икона на Св. вмчк Георги Победоносец, покровител на стотици храмове и манастири, държави, градове, села, институции и на техния клуб.

„Водосветът бе отслужен от Негово Високопреподобие Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение със свещеник Мирослав Костов и дякон Георги Тасков. След службата Архимандрит Исаак поздрави членовете на мотоклуба от България и чужбина – Русия, Черна гора, Беларус Босна и Херцеговина – Република Сръбска, Македония, Сърбия, Австралия и Словакия, благопожелавайки им крепко здраве, мир, Божие благословение и помощ, както и безавариен път. Духовникът им благопожела и занапред да бъдат винаги пример за братска дружба, сплотеност, взаимопомощ, да живеят като едно голямо семейство, независимо от това кой и къде се намира.

След поръсването със светената вода, всички се поклониха на светините, съхранявани в храма и запалиха свещ за здраве. Мотористите получиха иконка за благословение, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит“.

Posted in Новини, Новини от света, Църква и политика

Вижте още: