Меню Затваряне

Няколко думи за най-мразената жена в Америка

Мартин Ралчевски

Мартин Ралчевски

Няколко думи за филма „Най-мразената жена в Америка“ (2017 г.) на режисьора Томи О’Хейвър. Изгледах го, защото този филм е значим, доколкото е направен по историческите събития, отменили завинаги обществените християнски молитви в училищата в САЩ, а по-късно и в почти всички държави от християнския свят.

Всичко започва заради нарушаване на човешки права (по което може много да се спори), но впоследствие нещата са се изродили в създаването на най-голямата атеистична обществена организация в САЩ. Едно на пръв поглед безобидно начало повлича след себе си куп злини, от които днес всички ние понасяме последствията.

Според мен изводите са, че молитвата в училище, дори и небрежна, дори и разсеяна, дори и казана с известно нежелание, е много по-добра от липсата на всякаква молитва. Тежката участ и насилствения край на живота на най-голямата боркиня срещу християнската вяра и традиции в САЩ, Маделин Мъри О’Хеър (Madalyn Murray O’Hair), не буди задоволство в зрителя, но съжаление и дори състрадание.

Последните думи на нейния роднина, казани пред учудения гробищен служител, който навежда глава, опитвайки да се помоли пред тленните ѝ останки са не само красноречиви, но и безумни: „Моля ви! Без молитви! Тя беше атеист и не би искала никой да се моли за душата й!“

Posted in Шарени мисли

Вижте още: