Меню Затваряне

Няколко думи за пандемията и за един мит

Д-р Марио Пейчев

Д-р Марио Пейчев

С появата на корона-ифекцията в Китай през късните месеци на 2019 г. и бързото разпространение в Европа, а по късно в Австралия, Южна Америка и Азия, човечеството беше изправено пред невиждани досега медицински проблеми. Галопиращият ход на пандемията в цивилизования свят, гордеещ се с разцвета на технологиите и медицината, изненада почти всички с резултат – парализирана икономика , хаотични и противоречиви наставления от здравните институции, катастрофални размери на заболеваемост и смъртност.

Началото беше страшно – трудно ограничавана инфекция, липса на адекватно лечение, базирано на непроверени хипотези и ненаучни подходи, препълнени болници, хиляди умиращи ежедневно. Аз бях свидетел на тази апокалиптична ситуация в края на март-април в епицентъра на заразата Бруклин (Ню Йорк). От потискащото отиване на работа по обезлюдените пътища – често с една две коли на шосето до влизането в “ада” на болницата. А там беше действително ад – стенещи хора от недостиг на кислород, положени на пода поради липса на легла, зловещото обявяване: “Спешно интубиране!” на 10-ти етаж, 6-ти етаж , 5-ти етаж и т.н. по болничната радиоуредба, което ми се струваше, че беше без прекъсване… А всички знаехме какво означава това!

Вън от болницата също беше ужасяващо – трупове, поставени в черни чували на улицата, поради препълнените морги. След този начален шок, хиляди умиращи и липса на лечение, постепенно се появиха и контрамерки. Трябваше да се действа бързо. Когато къщата гори в пламъци и огъня се разпространява светкавично, задружните усилия се задействуват незабавно. Няколко научни групи в САЩ, Англия, Франция и Русия обявиха работата си за ваксина против този жесток убиец – COVID-19. Първите резултати бяха обнадеждаващи след първа успешна фаза на ваксината, изпитана на доброволци.

Тук искам да отворя една скоба и да задам един въпрос за всички нас. Замисляли ли сме се за незабележимия подвиг на тези доброволци, които са дали съгласието си за изпитването на нов биологичен продукт с неизвестни тогава последици, рискувайки здравето си в ИМЕТО на ЧОВЕЧЕСТВОТО? Помня интервю с едно младо момиче – наша сънародничка, живееща в Лондон, която разказваше за нейното участие като доброволец. Слава на Бога за такива благодетели!

Важен момент в хронологията на създаването на ваксината беше времето за изпитване на ваксина, съкратено от обичайните 2-3 години до 8-9 месеца (3 месеца за руската ваксина “Спутник”). Това съкращаване в сроковете за изпитване беше постигнато в резултат на модерната технологията и от необходимостта да се ограничи размера на пандемията сред морето от умиращи и страдащи. За РНК технологията е говорено много със сериозни и детайлни обяснения. За съжаление реакцията с псевдонаучна информация от конспиративни групи и определени религиозни общности, включително и православни, също пролиферира и така беше създадена атмосфера на страх и недоверие, затрудняващи чувствително противоепидемичните мерки.

Как стоят нещата след ваксинирането на повече от 300 милиона хора по целия свят? Първо – ваксината е безопасна и ефективна, съгласно анализа на “Центъра за контрол на заболяванията” към Конгреса на САЩ. Има ли странични ефекти? Да, разбира се, както всеки биологичен продукт. Честотата на незначителните реакции -Температура, втрисане, симптоми на грип, зачервяване и болка на мястото на инжекцията са чести и краткотрайни. Неврологичните, сърдечните, хематологичните и фаталните случаи са изключително редки и се регистрират и изучават много прецизно.

Важно е да се отбележи, че около 0.5 на милион население умират ежегодишно от силна алергична реакция, наречена анафилаксия, предизвикана от медикаменти, най често антибиотици, контрастни материали, използувани ежедневно в радиологичната диагностика, и дори при такива безобидни лекарства като “Аспирин”. По тази причина ваксините се правят в медицински пунктове със задължително наблюдение около 20-30 минути. Всеки един желаещ да се ваксинира и с медицинска история на силна алергия, се наблюдава за по-продължително време.

Да се върнем към технологията за продукция на ваксините. В последните десетилетия съвременната медицина направи огромен скок в леченията на много “неличими болести” от миналото. Те не са познати на широката публика, но със сигурност са известни на страдащите от онкологични заболявания. Тези нови методи на лечение са т.н . Target therapy и Прецизна медицина, които всъщност лекуват заболяването индивидуално в зависимост от неговата биологична и генетична характеристика . Съвсем опростено: пациент А , който има определен профил се лекува по различен начин от пациент Б с друг вариант на болестта. В миналото те се лекуваха по един и същ начин.

Друг метод на лечение е нанотехнологията, която селективно унищожава раковите клетки в лабораторни условия. Един пример: ако учените успеят да идентифицират тези части от рака, които са уникални за това заболяване и не са изразени на нормалните тъкани, те могат да бъдат учищожени с антитела, наночастици без токсично увреждане на незасегнати от болестта органи. Други технологии като CRISP и особено ТCAR са вече одобрени и използувани в много специализирани болници. Последната TCAR-рожба на боговдъхновен човешки интелект дава възможност за лечение на левкемия, която е рецидивирала от 0 шанс за оцеляване, до възможността за излекуване около 40-50 %! Подобни успехи има в лечение на Хроничната миелоидна левкемия, Хронична лимфоидна левкемия, Миеломна болест, Рака на млечната жлеза, мозъчни тумори и др.

Борбата за лечение на рака е труден, но постигнатите успехи са обнадеждаващи. Тези примери са само потвърждение на огромния успех на медицината в наше време. Следователно технологичните успехи в създаването на РНК ваксината не би трябвало да са учудващи. Както един колега и наш сънародник патолог директор на катедра в Ню Йорк болница удачно отбеляза в отговор на съмнения относно ваксините: “Защо приемаме нов вид iPhone , буквално ежегодно, а не приемаме нов метод на лечение създаден за същото време?

Какви са резултатите след 8-месечно масово ваксиниране? Все повече пандемията се превръща в “пандемия на неваксинираните”, характеризирана така от Държавния департамент на САЩ през юли 2021. Статистиката доказва това заявление. В момента огнищата на инфекция в Щатите корелират с процента на неваксинирани. Колкото по голям е този процент, толкова по голяма е вероятността от нова вълна на коронавирус. Разбира се, има и други компоненти в тази статистика, като например огромния процент от населението, преболедували и изработили естествен имунитет към вируса. Фактът, че повече от 95% от приетите за лечение болни са неваксинирани, говори сам за себе си. Тъжно е, когато четеш такива случаи, в които лекар споделя своето разочарование от “влошаващото състояние на пациента, изискващо интубиране” и въпроса на срадащия: “А мога ли да си сложа ваксина?”, отговорът на който е ужасен: “Съжалявам, много е късно за ваксина”. Все още остават и много въпроси като например: как ваксинираните ще реагират с новите варианти и каква ще е продължителността на имунитета след ваксината?

Резултатите също са обнадеждаващи, получени засега от Израел, една от първите страни с масова имунизация (за периода 20 ти юни – 17 юли 2021). Ваксините са 39% eфективни в предотвратяване на заразяване, но продължават да бъдат 91 % успешни в предовратяването на сериозно боледуване.

Няколко думи относно един мит – задължителна ли е ваксината? Абсолютно не. Това е въпрос на личен и морален избор. Естествено, че медицинските работници трябва да се ваксинирани по простата причина, че лекарят или мед. сестра не могат да бъдат … източник на зараза за другите! Въпреки това условие все още малко болници изискват задължително ваксиниране засега. Тези условия не са нещо ново, през зимните месеци в годините преди ковид-пандемията, ваксината за грип беше задължителна за всички работещи в здравни учреждения. Нежелаещите ваксина носеха маски през грипния сезон.

Друг често задаван въпрос и повод за неспирни конспиративни теории е: откъде се появи тази световна здравна криза? Тук има богата палитра от мнения, започващи от Бил Гейтс, ЦРУ, извънземни и прочее. Лично за мен е многозначителен отказът на Китайското правителство да предостави на СЗО каквото и да е информация за първите случаи на коронавирус, търсени с надежда за изследване на първите стъпки на пандемията. Но такава реакция ни е известна от миналото с прикриването на Чернобилската трагедия от правителства със същата идеология, нали?

P.S. Накрая ще припомня една шега от мои колеги относно възприемането на прогреса в медицината от определена категория хора:

Д-р Марио Пейчев е православен християнин, лекар, практикувал 7 години професията си в България, а вече 30 години живее и работи като лекар в САЩ. Педиатър/хематолог/онколог, практикуващ обща детска хематология и онкология в Медицински център на Университета в Ричмънд, Бруклин Ню Йорк и две свързани болници. Детските хематолози/онколози се занимават със заболявания на кръвта, далака и лимфните жлези при деца. Те лекуват състояния като анемия, нарушения на съсирването, сърповидно-клетъчна болест, хемофилия, левкемия и лимфом.

Виж Профил на Dr. Mario A. Peichev MD в Health U.S.News

Posted in Вяра и медицина

Вижте още: