Меню Затваряне

Няма по-правилна позиция за християнина от послушанието към Църквата

Архим. Никанор (Мишков)

От известно време се разпространява видео със св. Паисий Светогорец и мнението му за съвременните събития и ваксинацията. Видеоматериалът е дело на някакъв човек на име Славян Стоянов, като във видеото му св. Паисий и св. Арсений Кападокийски са представени като един и същ светец (тук). След коментирането на публикацията във форума на сайта, че това е хула срещу светеца и злоупотреба с неговото име и памет (тук), получихме на лични съобщения една публикация, която се разпространява още от миналата година и гласи, че св. Паисий Светогорец е говорил за ваксините и е предупредил какво точно ще се случи днес в книгата си “Духовно пробуждане”, но в гръцкия превод имало малка част от текста, която е премахната (вижте публикацията тук) от българското издание на Зографския манастир, том II, стр. 181 (преводът на българското издание изтегли тук).

Изпратихме на архим. Никанор текста за мнение и ето неговият коментар:

“Отново ми се налага да опровергавам духовни нелепости. На снимките е книгата за преп. Паисий Светоторец, гръцкото издание.Там буквално се съдържа следния текст: “Τώρα πάλι παρουσιάσθηκε μιά αρρώστια, για την οποία βρήκαν ένα εμβόλιο…”

В превод това означава: “Сега пак се яви една болест, за която изнамериха ваксина…”.

От края на миналата година гръцки противници на официалната медицина го развяват като едва ли не “пророчество” на светеца, “доказващо”, че ваксините против COVID-19 са “печат на антихриста”.

Да караме наред.

Първо. В Символа на вярата всички ние изповядваме, че вярваме в “Една, свята, апостолска и съборна/вселенска Църква”, която е “без порок и петно”, “стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15). Следователно единствено Църквата в нейната цялостност, или съборност, е безгрешна в своите преценки. Мненията и тълкуванията на никакви светии или пък старци, не могат да имат по-голям авторитет от гласа на Църквата. Във всяка поместна църква има Синод, който представлява малък епископски събор. Всички Синоди, които до момента са взели отношение по въпроса, препоръчват ваксинацията, с изключение на Синода на Грузия, който обаче за сметка на това обяви, че ще наказва свещеници за антиваксърска пропаганда.

Второ. Преп. Паисий е цитиран да казва: “сега се появи една болест”. Добре, но той почина през 1994г., значи тази болест си е появила преди това. Но коронавирусът навлезе сред хората и причини настоящата пандемия едва през 2019г.! Очевидно е за всеки, че цитираните думи няма как да се отнасят за настоящия случай.

Трето. В цитирания текст е казано в минало време: “изнамериха ваксина”. Да, ама ваксината срещу COVID-19 беше изнамерена едва през 2021г.! Това е абсолютно несъответствие.

Четвърто. Ваксината против COVID-19 няма как да бъде печата на антихриста, най-малкото защото той ще бъде слаган “на дясната ръка и на челото”, а ваксината се слага и на лявата ръка (рамо), а нека пък някой да се пробва да бие ваксина на нечие чело 😂. Още няма антихрист, а вече му раздават печата наляво-надясно…

Пето. Ваксинацията като научен метод се прилага от 250 години насам и никога досега Църквата не се е изказвала против това медицинско достижение. Нали искаме да сме “традиционни” и “автентични”, защо тогава вкарваме нови, непознати учения?!

Шесто. Няма никаква гаранция, че преп. Паисий действително е казвал такива неща. Той не е автор на книгата и не е редактирал съдържанието й. Издадена е през 1999г. – пет години след смъртта му, като вероятно включва и други недостоверни разкази на “очевидци”. Това не се случва за първи път в църковната история.

Седмо. Преп. Паисий е свят човек, но не се ползва с непогрешим вероучителен авторитет в Църквата. Той също се е поддавал на заблуди и грешки, свойствени на всеки човек. Светостта му не се корени в “пророчествата”, а в любовта му към Бога и ближните.

Осмо. Пълен когнитивен дисонанс. Ако се приеме написаното за вярно, то значи, че архиереите на Цариградската, Московската, Сръбската, Румънската, Кипърската, Еладската, че и Грузинската църкви, са се отрекли от Христа (приели са печата) и са отпаднали от Църквата. По канон – и всички останали, които са в общение с тях. Тоест цялата Вселенска Църква вече няма епископи. Само разколниците имат. Вие вярвате ли в това? В Гърция, Румъния, Сърбия, Кипър, антиваксърите спряха ли да ходят на църква?

Девето. Книгата е издадена от женския манастир в Суроти, където до сетния си дъх живя св. Паисий и където е погребан. Монахините в този манастир всички до една са ваксинирани!

Настоящата пандемия както никога досега показа, че няма по-правилна позиция за християнина от послушанието към Църквата!

Posted in Пандемия и духовен живот, Публицистика

Вижте още: