Меню Затваряне

Областният съвет на Лвов настоява за забрана на дейността на УПЦ-МП

Депутатите на областния съвет на Лвов днес (29 ноември) по време на сесия решиха, че е необходима забрана на дейността на религиозни организации (сдружения) на Украинската православна църква (Московска патриаршия) на територията на област Лвов, съобщава Лвовската областна рада.

В своето решение регионалните избрани представители призовават Върховната Рада на Украйна да въведе подходящи законодателни промени с цел забрана на дейността на религиозните организации на Украинската православна църква на Украйна (УПЦ), чийто център се намира в държавата, извършила военна агресия срещу Украйна и окупирала част от нейната територия.

Областният съвет също така препоръчва на органите на местното самоуправление на Лвовска област да насърчават промените в подчинението на общностите на Украинската православна църква (МП) по канонични и организационни въпроси чрез организиране и провеждане на общи събрания на религиозните общности и извършване на подходящи промени и допълнения към уставите (правилниците) на религиозните общности.

Освен това депутатите решиха да се обърнат към правоприлагащите органи и силите за териториална отбрана на въоръжените сили на Украйна, за да осигурят запазването на собствеността и културните ценности на религиозните организации, които са решили да преминат към други деноминации.

За първи път депутатите от Областния съвет на Лвов приеха подобно изявление на 14 юни. 

„През всички тези години, особено от 2014 г., от началото на руската агресия срещу Украйна, УПЦ–МП многократно открито е изразявала своята антиукраинска и антидържавна позиция.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. ръководството на УПЦ– МП избягва да говори публично по теми, свързани с войната, а риториката им спрямо руския президент, руската църква и нейния лидер е последователно умерена. По време на богослуженията духовенството продължава да налага на енориашите наративите на агресора и споменава главата на Руската православна църква, който не само не осъди руската инвазия в Украйна, но и продължава да подкрепя режима на Путин и благославя въоръжените сили на Руската федерация за физическото унищожаване на украинците.

Ние, депутатите от Лвовския областен съвет, осъзнавайки своята отговорност пред избирателите на Лвовска област, считаме за неприемливо продължаването на съществуването и дейността на УПЦ МП в Украйна като цяло и в Лвовска област в частност“, се казва в изявлението.

Преди няколко дни депутатите от Върховната рада на Украйна предложиха да се забрани изцяло дейността на Руската православна църква (РПЦ) на територията на Украйна. Инициативата беше издигната малко след акцията на СБУ в Лаврата на 22 ноември. На 23 ноември законопроект за това беше внесен от депутата Николай Княжицки, който е член на партията на бившия президент Петро Порошенко „Европейска солидарност“. Съпредседателят Ирина Геращенко заяви, че целта на забраната на Руската православна църква е да се осигури ред и укрепване на националната сигурност на страната.

———–

Виж още:

Властите в Лвов забраниха дейността на УПЦ-МП и „групата на Донал“ • Християнство.бг

Градският съвет на Бориспол забрани дейността на УПЦ-МП • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: