Меню Затваряне

Обръщение на Киевския митрополит Епифаний към братята от Лаврата и обществеността

Обръщение на свещеноархимандрита на Киево-Печерската Свето-Успенска Лавра митрополит Епифаний към братята от Лаврата и обществеността

Почитаеми отци!

Скъпи братя и сестри, скъпи съграждани!

Във връзка със събитията, свързани с Киево-Печерската лавра „Свето Успение Богородично“, смятам за необходимо да дам разяснения по редица въпроси.

На първо място, трябва да се подчертае, че в никакъв случай не става въпрос за закриване на този манастир или за прекратяване на молитвата, богослужението и монашеския живот в него. Сравняването на настоящите събития с миналите преследвания на Църквата от страна на комунистическите власти като цяло и с двукратното закриване на манастира в частност, е неоснователна манипулация. Тя звучи особено цинично от устата на йерарх, който е бил тясно свързан с комунистическата партия и дори се е опитал да се кандидатира за изборна длъжност с нейната подкрепа.

От дълго време нашата Църква, украинската държава и обществото се опитват да насърчат ръководството на Московската патриаршия в Украйна най-накрая да прекрати подчинението си към руския център, който е изцяло под контрола на кремълската администрация и се използва като инструмент на хибридната агресия срещу Украйна. В отговор на това, всички видяха само опит за заблуда на държавата и обществото чрез обявяване на отделянето от Московската патриаршия, докато всъщност си остава подчинението към нея. Нито митрополит Онуфрий, нито председателстваният от него Синод реагираха по някакъв начин на многобройните факти за сътрудничество на техни йерарси и духовници с руските окупатори, нито на заграбването от Кирил Гундяев на църковни структури, намиращи се във временно окупираните територии. Вместо това, изцяло в духа на руската пропаганда, те се съсредоточиха върху обвиненията срещу Украйна.

Както на обществото като цяло, така и на братята в частност, са добре известни многобройните примери за това как под ръководството на сегашния ръководител на манастира, Лаврата последователно и целенасочено се е превърнала в център за пропаганда на „руския свят“. Идеология, която се превърна в основа и оправдание за войната на Русия срещу Украйна. За тази „заслуга“ ръководителят ѝ получи награда от кремълския диктатор, а сега руското ръководство прави всичко възможно да попречи на освобождаването на украинската светиня от духовната окупация на Москва.

Още веднъж призовавам братята от Лаврата да улеснят процеса на освобождаването й от московското иго. Ние имаме единна православна вяра и принадлежим към едната Христова църква. Духовната власт на Москва в Украйна е неканонична и всеки може да види как Кремъл я използва срещу украинския народ. Лаврата не трябва да бъде инструмент за борба срещу Украйна, а по-скоро място за молитва, благочестив монашески живот в духа на отците и подвижниците от миналото; място, което да вдъхновява духовно нашите съграждани в тези трудни времена.

Сърцата ни са отворени за единство. Като свещеноархимандрит засвидетелствам уважението си към истинските благочестиви традиции в живота на Лаврата, към нейните литургични особености и към онези отци и братя, които са дошли в този манастир заради подвига и спасението на душата си. На всички онези, които не споделят идеологията на „руския свят“ и изкривяванията, които тя внася в църковния живот.

При регистрирането на манастира като част от украинската поместна църква, нашият свети Синод едновременно се обърна към правителството с молба да ни предостави помещения в Лаврата за монашески живот и богослужение. Тази молба продължава да бъде актуална и ние ще настояваме да бъдат осигурени подходящи условия за монашески живот и възможност за ежедневна молитва и богослужение.

Чуват се неоснователни уверения, че ситуацията около Лаврата била „временна“ и скоро щяла да бъде върната на предишните ѝ ползватели. Тези твърдения не отговарят на действителното положение на нещата.

По същия начин, в продължение на много години, на десетилетия, ръководството на Московската патриаршия заблуждаваше вярващите в Украйна, че Москва ще предостави автокефалия на Украинската църква – някога в бъдеще. От година на година те ни уверяваха, че Вселенската патриаршия няма да ни предостави Томос за автокефалия, а ако го предостави, той няма да бъде подкрепен от никого. Уверяваха ни, че Православната църква на Украйна бързо ще изчезне.

Скъпи братя, не бива да вярвате на всички тези спекулации. Православната църква на Украйна съществува и ще продължи да съществува, а юрисдикцията на Московската патриаршия в Украйна няма нито канонични, нито морални перспективи. Надявам се, че скоро окончателната забрана на влиянието на Москва върху украинския църковен живот ще бъде потвърдена с държавен закон.

Като свещеноархимандрит свидетелствам на братята, че всички вие, които следвате изискванията на каноните и Томоса, които отхвърляте беззаконната власт на Москва, ще продължите службата си в Лаврата. Ще използваме всичките си възможности и авторитет, за да ви защитим от заплахите от страна на досегашния ръководител на Лаврата. Ежедневните дела на манастира ще се управляват от тези, които познават традициите и живота на светата обител, които са ви известни, защото принадлежат към братството, имат нужните способности и не са се опетнили с преданост към „руския свят“. Древният църковнославянски език, заедно със съвременния украински език, ще бъде литургичният език на Лаврата – знаем, че този въпрос също е важен за много от вас.

Като свещеноархимандрит на Лаврата съм открит за диалог и общуване. Нашата цел е да съхраним и обновим обителта на нашите отци Антоний и Теодосий, като я очистим от илюзията за „руския свят“. Ние сме готови да сътрудничим с всеки, който споделя това желание.

 Бог да благослови това добро дело с успех!

———

Източник: Православна църква на Украйна

Posted in Публицистика

Вижте още: