Меню Затваряне

Обръщение на митр. Онуфрий при откриването на срещата на УПЦ

На 27 май 2022 г. в манастира „Свети Пантелеймон”, където се намира резиденцията на предстоятеля на УПЦ, започна среща на епископи, свещеници, монаси и миряни от Украинската православна църква, инициирана на последното заседание на Св. Синод на УПЦ. Това съобщи Информационно-образователният отдел на Украинската православна църква. Припомняме, че на 12 май 2022 г. Светият Синод реши да свика такава среща на УПЦ за обсъждане на актуални въпроси, касаещи живота на църквата.

Преди срещата митрополит Онуфрий и членовете на Светия Синод отслужиха Божествената литургия в храма „Вси светии“. Делегатите от епархиите на Украинската православна църква ще обсъдят проблемите на църковния живот, възникнали в резултат на войната. Интересно беше мнението на руския публицист Сергей Чапнин, публикувано дни преди началото на срещата (тук).

Слово на митрополит Онуфрий

На 27 май 1992 г., точно преди 30 години, се случи историческо събитие за Украинската православна църква. В Харков е свикан Архиерейският събор на Украинската православна църква, останал в историята като Харковски архиерейски събор. Взетите решения определиха по-нататъшния исторически път на нашата църква. Изминалите 30 години църковен живот доказаха правилността и целесъобразността на тези решения. В онези трудни за Украйна 90-те години съборът успя не само да запази единството на нашата църква, но и да я защити от сили, които се опитаха да използват институцията на Църквата за свои цели.

Днес Украйна преживява много трудни времена. Войната, започната от Руската федерация срещу Украйна, продължава повече от три месеца. Военните действия вече отнеха живота на хиляди наши сънародници, разрушиха къщи, осиротиха семейства и нанесоха вреда на невинни хора. Невъзможно е да се опишат всички последици от продължаващата война, както е невъзможно да се подберат думите, които да предадат цялата болка на милиони украинци. Да не губим човешкото и Божия образ, когато злото е изпълнило сърцата ни, да не се колебаем във вярата в Бога – това са най-трудните задачи, стоящи пред всеки от нас днес.

От първия ден на военното нахлуване на руските войски на територията на нашата суверенна и независима държава Украинската православна църква осъди тази военна агресия и призова за прекратяване на кръвопролитието. За съжаление, гласът на нашата църква остана нечут. 14 от нашите 53 епархии са особено засегнати от боевете, над 80 църкви са разрушени, а свещеници, монаси и вярващи на нашата църква са убити. Освен усилената молитва за мир в Украйна, от първите дни на войната в църкви и свети манастири са осигурени убежища от обстрели и бомбардировки. Църквата се включи не само в защитата на Родината, но и в предоставянето на всестранна помощ на украински военнослужещи, болници, цивилни, бежанци и всички нуждаещи се.

През трите месеца на войната епархиите на нашата Църква редовно оказват помощ на гражданите на Украйна. По-специално, повече от 13 000 мигранти бяха настанени в храмове и манастири. Всеки ден православните доброволци хранят почти 6000 души, а над 2000 души получават хуманитарна помощ. На пострадалите са раздадени около 1,5 хиляди тона хуманитарна помощ.

126 тона хуманитарна помощ бяха раздадени на домове за сираци, болници, отдели за социална защита, хуманитарни центрове и бежански селища с усилията на духовенството и вярващите от всички епархии. Освен това духовенството, студентите по богословие и миряните редовно даряват кръв за ранените.

Един и половина милиона гривни военни боеприпаси бяха прехвърлени на въоръжените сили на Украйна. Закупени са 20 автомобила. 190 тона хуманитарна помощ бяха предадени на военните и техните семейства. Частите на териториалната отбрана получават различна помощ. Освен това украински енории в чужбина и поместни православни църкви се присъединяват към нашата църква, изпращайки десетки тонове помощ на епархиите на УПЦ. И това не е цялата помощ, която Украинската православна църква оказва на нашите защитници и пострадали цивилни всеки ден в продължение на три месеца.

Въпреки това, въпреки толкова силното и реално участие на Църквата в преодоляването на войната, религиозната враждебност към Украинската православна църква изкуствено се засили в обществото. Представители на други деноминации, отделни депутати и държавни служители, злоупотребявайки със своята власт и служебно положение, отправят незаконни и необосновани обвинения към нашата Църква. Всички знаем, че тези обвинения са неверни. Подобни предубедени изявления обаче – основани на емоции, а не на аргументи – са в основата на политическите лозунги, забраняващи дейността на Украинската православна църква.

На 22 март тази година Върховната Рада на Украйна регистрира законопроект 207204 „За забраната на Московската патриаршия на територията на Украйна“, който предлага да се забрани дейността на Украинската православна църква. Според документа, след приемането му цялата църковна собственост на Украинската православна църква в рамките на 48 часа се инвентаризира и национализира по начина, предписан от Кабинета на министрите на Украйна. Успенската Киево-Печерска лавра, Свето-Успенската Почаевска лавра, Свето-Успенската Светогорска лавра и други архитектурни паметници с държавно значение, собственост или използвани от нашата църква, стават собственост на държавата и споразуменията за ползване се прекратяват. В допълнение, органите на местно самоуправление и техните длъжностни лица вече са приели повече от 20 незаконни решения за забрана или ограничаване на дейността на местните религиозни общности на Украинската православна църква. Регистрирани са над 40 нападения на храмовете ни и над 15 случая на сблъсъци и запечатвания на храмове. Петдесет от нашите религиозни общности бяха принудени да се присъединят към т. нар. Православна църква на Украйна.

Хиляди енории и всички други религиозни организации на Украинската православна църква са създадени и действат в съответствие с украинското законодателство. Многобройни проверки и претърсвания от правоохранителни органи на нашите църкви, според т. нар. активисти, не са открили признаци на антиправителствена дейност. Това обаче не пречи на хората далеч от Църквата да продължат да водят открита антицърковна кампания. По време на кръвопролитието от въоръжената конфронтация на фронта, в териториите на местните общности в тила, поради измислени факти, украинците се разделят на свои и чужди. Местните власти умишлено нарушават конституционния принцип за разделение на държавата и равенство пред закона, в момент, когато свободата на религията не позволява на държавата да облагодетелства една религиозна организация и да ограничава упражняването на правата на друга. Религиозните общности на Украинската православна църква са под постоянен натиск от публични власти и нападатели. Без да навлизам в правните подробности за незаконността на вземането на подобни решения, отбелязвам, че най-болезненото е, че престъпленията срещу украинци, принадлежащи към Украинската православна църква, се извършват от украинци.

Съответни писма вече са изпратени до главния прокурор на Украйна и комисаря на Върховната Рада по правата на човека относно незаконна намеса в дейността на нашата Църква и действията, насочени към разпалване на религиозна вражда и омраза, обиждане на чувствата на гражданите във връзка с техните религиозни убеждения. В много епархии са образувани наказателни и административни дела срещу извършителите. Ще продължим да защитаваме правата си по законен начин.

Историческият път на Църквата е кръстният път на Христос Спасител. И в миналото духовенството и вярващите се опитваха изкуствено да създават врагове на държавата, а на Църквата се приписваха различни дейности, които не ѝ бяха присъщи. Но тези, които са се борили с Църквата, отдавна са си отишли, а Църквата Христова е упорита и продължава да изпълнява спасителната си мисия, защото Църквата е Тялото Христово. Вярваме, че в съвременните условия Украинската православна църква, както и цялата ни украинска държава, ще оцелее и ще победи.

Проблемите от предишни години, както и новите предизвикателства, възникнали днес поради военните действия в Украйна, ни подтикнаха да се съберем в тази света обител, за да ги обсъдим и да изразим своите виждания и предложения.

Искам да пожелая на всички нас ползотворна работа за слава Божия в духа на любов, братско доверие и взаимно уважение.

27 май 2022 г., Киев

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: