Меню Затваряне

Обръщение на свещеничеството на УПЦ-МП към Вселенския патриарх Вартоломей

Публикуваме писмо-обръщение от свещенството на Украинската православна църква (Московска патриаршия) към Вселенския патриарх Вартоломей относно ситуацията в Украйна. Духовниците искат независимост и самостоятелност от Московската патриаршия, след като тя публично заяви своята подкрепа за войната в лицето на руския патриарх Кирил и не се разграничи от агресивната политика на руското правителство. Свещениците искат помощ и съвет от патриарх Вартоломей, за да преодолеят изпитанията пред Украинското православие и църковните репресии.

Обръщение на свещеничеството на УПЦ към Негово Светейшество Константинополски патриарх Вартоломей

До Негово Всесветейшество,
Патриарх Вартоломей,
Архиепископ на Константинопол – Новия Рим,
и Вселенски патриарх

Ваше Всесветейшество!

Ние, духовенството на Украинската православна църква, от наше име и от името на нашите енориаши с болка и скръб се обръщаме към Ваше Всесветейшество за помощ.

На 24 февруари 2022 г. Руската федерация започна война срещу Украйна. Вече повече от два месеца наблюдаваме как руските военни разрушават украински градове и села, нанасят ежедневни въздушни и ракетни удари не толкова по военни обекти, колкото по жилищни сгради, църкви, училища, университети, болници, включително родилни домове. В Украйна има десетки хиляди загинали и осакатени цивилни, включително стотици деца. Действията на руските военни във временно окупираните територии свидетелстват за геноцида над украинския народ. Нечуваните военни престъпления в Мариупол, Харков, Чернигов, Буча и други украински градове и села не са се случвали в нашата родина дори по време на Втората световна война. Свидетелствата за унищожението на нашите сънародници вече шокираха целия свят и предизвикаха възмущение и съчувствие сред всички цивилизовани страни.

В тези ужасни дни на скръб бяхме шокирани и от позицията на Московския патриарх Кирил, който продължава да смята Украйна за своя канонична територия. Той не само не се противопостави на войната, но и публично подкрепи руската военна инвазия в Украйна. Например, по време на богослуженията на празника Тържество на Православието (13 март 2022 г.) той предаде на главнокомандващия на Националната гвардия на Руската федерация В.В. Золотов икона на Божията майка като благословение на служителите на тази военна организация, която участва пряко във войната срещу Украйна.

Патриарх Кирил продължава публично да подкрепя агресивните терористични действия на президента на Руската федерация В.В. Путин, който вече е признат за военнопрестъпник. Патриарх Кирил и повечето епископи на Руската православна църква продължават да разпространяват сред вярващите етнофилетисткото и псевдобогословско основание за оправдаване на войната на Руската федерация срещу нашия народ, което пряко допринася за нейното продължаване.

Ние открито и изцяло осъждаме безбожната военна агресия на Русия срещу нашата родина Украйна. Ние недвусмислено подкрепяме нашите многострадални сънародници и по-специално украинските държавни органи и въоръжените сили на Украйна в тяхната освободителна борба срещу руския агресор.

В тази връзка днес хиляди духовници и енориаши на Украинската православна църква се стремят към пълна независимост от Московската патриаршия. Но въпреки многобройните ни искания за това, промените в Украинската православна църква умишлено се забавят и не се случват. Епископи, свещеници, дякони и енориаши са подложени на натиск от църковни ръководители, които защитават интересите на патриарх Кирил, и се извършват църковни репресии.

Положението ни се усложнява допълнително от факта, че все още не знаем какъв каноничен път трябва да поемем, за да обединим всички православни в Украйна в единна Поместна църква. Опитваме се да намерим компромис, може би преходен, приемлив за всички, тъй като не всички духовници на Украинската православна църква вече са готови да се присъединят към Православната църква на Украйна (Вселенска патриаршия, бел. ред.). Това се дължи главно на факта, че някои от техните енориаши не разбират тънкостите на църковната история и каноническото право, а някои все още са под влиянието на пропагандата на Кремъл, така че са предубедени към Православната църква на Украйна.

Обръщаме се към вас за подкрепа и съвет. Надяваме се, че с помощта на Вселенското православие ще успеем да преодолеем конфликтите в Украинското православие.

Надяваме се на вашата архипастирска мъдрост и подкрепа.

Свещенослужители на Украинската православна църква

Следват подписи на свещенослужителите в прикачения документ.

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност

Вижте още: