Меню Затваряне

Общественият съвет по ваксинация е без представители на БПЦ

В България е създаден Обществен съвет по ваксинация от лекари, общественици и културни дейци, които помагат на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ваксинопрофилактиката.

Общественият съвет, който ще замени Националния ваксинационен щаб, участва днес в публична дискусия, организирана от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Участници в него са доц. Александър Оскар, проф. Ивайло Търнев, оперната певица Александрина Пендачанска, Илиана Раева, пасторът и здравен медиатор Захари Атанасов, проф. Мира Кожухарова и др. Съветът ще се събере отново след месец.

Доц. д-р Александър Оскар обяви, че в момента България е на първо място по процент лекари, които оспорват и поставят под въпрос имунизирането.

“Липсва подкрепа от страна на лекарите в страната и на Българския съюз в частност за имунизацията срещу COVID-19”, заяви здравния министър д-р Стойчо Кацаров, като допълни, че в момента е най-подходящото време, за да се увеличи борбата с пандемията у нас, че това не е само лична отговорност, а и такава към обществото в неговата цялост. Здравният министър е категоричен, че предвид случващото се в Европа и вече видимото увеличение на новите случаи на коронавирус заради Делта варианта, не можем да очакваме, че държим нещата под контрол. “Кризата не е под контрол”, подчерта той и добави, че никой не може да прогнозира с пълна точност кога ще има нова вълна на вируса в България.

Според д-р Кацаров решението е следното: “Простичко е, доказало се е вече – да се ваксинират повече хора”.

“Сега е време да вземем решение като общество”, подчерта проф. Мира Кожухарова, главен съветник на здравния министър. Тя беше категорична и за друго – който е изцяло ваксиниран, е защитен срещу индийския коронавирус вариант Делта.

Новосъздаденият Обществен съвет по ваксинация не е политическа организация, а целта, която си поставя, е ваксинацията до есента да бъде максимално висока, както и борба с предразсъдъците срещу ваксините вследствие на разпрпостраняването на конспиративни теории.

На първото заседание на съвета днес присъстваха представители на всички религиозни общности у нас, освен на Православната църква.

“Твърдо убедена съм, че ваксинацията е начин да се спасят не само ние и нашите семейства, но и цялото човечество. За разлика от столетията назад, когато за подобни напасти не е имало лечение и не са били предотвратими, сега това е възможно. Като си спомня за 18-те хиляди животи, които сме изгубили през миналата година, си мисля, че поне за една част от тях това е било предотвратимо, но не предотвратено, макар да имаше ваксини. (…) Страховете са естествени за всеки човек, но нека да ги насочим в рационална посока”, каза Александрина Пендачанска и допълни, че е успяла да помогне на своите близки да рационализират своя страх и да се чувстват днес щастливи и спокойни, че няма да се заразят.

“Страхът от имунизацията не е български феномен. Той съществува в целия свят. Някои питат, популяризацията ли не е направена добре, кампанията по информирането ли бе слаба? Не искам да давам оценки и да соча с пръст. Въпросът е какво правим оттук нататък. Смятам, че общественият съвет може и ще има съществена роля и всеки от нас ще работи в сферата, в която е. Хубавото и обнадеждаващото е, че в обществения съвет има представители на почти всички религиозни общности. Няма само от Православната църква. Липсата на БПЦ се усеща, тяхната липса е жалка”, заяви още Александрина Пендачанска и добави, че ще направи всичко възможно за повишаване броя на имунизираните, а ако трябва, ще влезе и в квартали с бедно и малограмотно население, за да се спасят човешки животи.

Разяснителни кампании за ваксинацията имаше в почти всички поместни православни църкви.

У нас пръв се ваксинира Тивериополският епископ Тихон и го направи публично, за да даде добър пример. Двамата с гръцкия митрополит Йеротей (Влахос) бяха сред първите ваксинирани в България и Гърция.

Русенският митрополит Наум излезе с изявление на страницата си във фейсбук, в което заяви, че “всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум”.

Св. Синод на Гръцката църква заяви в свое изявление, че ваксинацията не представлява отпадане от правилната вяра и живот в Църквата.

По материали от Clinica.bg и Банкеръ

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: