Меню Затваряне

Община Каварна обяви посмъртно Яни Калиакренски за свой почетен гражданин

Връчване от кмета г-жа Елена Балтаджиева на грамотата и почетния знак на Община Каварна на Атанас Димитров – АтаДим, снимка: Димитър Димитров

Вяра и Дело

28-ото тържествено заседание на Общинския съвет в Каварна, проведено на 21 май 2021 г., премина в дух на памет и признателност. Поводът бе присъждането на традиционните Награди „24 май“ за заслужили учители, ученици, любителски състави и актьори, дейци на просветата и културата. Изключително силен и емоционален момент в тържествената церемония беше  посмъртното удостояването на големия каварналия и добруджанец Яни Калиакренски със званието „почетен гражданин на гр. Каварна“.

Сесията се състоя в присъствието на десетки ученици, учители и жители на Общината в залата на НЧ „Съгласие – 1890“. В атмосфера на тържественост и празничност от сцената приветствие към дошлите да уважат събитието поднесе кметът на община Каварна г-жа Елена Балтаджиева.

Решението на Общинския съвет – Каварна да обяви Яни Калиакренски за почетен гражданин на град Каварна (посмъртно) е взето единодушно със следното силно въздействащо становище: „На основание чл. 21, ал. 1, т. 22 от  Закон за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с отстояване на свободата и българския характер на Добруджанския край и за заемане на почетно място в паметта на героите на Каварна, Общински съвет – Каварна удостоява Яни Калиакренски с почетно гражданство (посмъртно).“

Инициаторът и представител на комитета за удостояване на Яни Калиакренски за „почетен гражданин на гр. Каварна“ – Атанас Димитров – АтаДим отправи трогващи с искреността си слова на благодарност:  

Уважаеми г-н председател на Общинския съвет,

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Уважаема госпожо кмет,

Уважаеми господин заместник-кмет,

Уважаеми кметове и управници назад във времето,

Ваше Високоблагоговейнство о. Василий,

Скъпи учители,

Скъпи творци,

Скъпи просветни дейци,

Скъпи спортни деятели и

най-вече уважаеми деца – бъдещето на Каварна,

Това, което направи днес Общинският съвет на Каварна е, че върна Яни Калиакренски в неговия роден град и му отреди достойно място в пантеона на досточтимите каварналии. Калиакренски няма гроб, не знаем къде се покоят костите му. Но ние днес вградихме неговото име, неговият дух, в темелите на нашия град, на тази община. За мен 28-ото заседание на Общинския съвет може да се характеризира с две думи – памет и признателност. Памет за достойните каварналии, които са оставили диря и признателност за делата им. Разбира се добре е тази почит да бъде засвидетелствана и приживе. Посмъртно е  някак по-болезнено, особено за роднините и близките на хората… Но това не прави подобен акт нито по-малко значим, нито по-малко красноречив.  

Яни Калиакренски остава в историята на Каварна, на общината, на Добруджа и на страната ни със своето остро журналистическо перо и със своите самобитни и оригинални произведения. Както казва ненадмината Яна Язова „Делата определят твореца“. Именно делата определят Яни Калиакренски и са причината днес тук да почетем достойно паметта му.

Имам уверението на г-жа Балтаджиева, че тази година общинската управа ще подкрепи преиздаването на повестта „Суша“ (1929). Дай Боже да се реализира и другата наша идея – именуването на площада в карето между храм „Св. вмчк Георги“ и НЧ „Съгласие – 1890“, на името на Яни Калиакренски.

Така че Яни Калиакренски може да е една гордост за нас във всяко отношение.

Благодаря още веднъж, че подкрепихте това наше предложение, че го гласувахте единодушно. И нека продължим достойно делата на тези хора – както на Яни Калиакренски, така и на всички останали каварналии, които бяха почетени днес.

Благодаря още веднъж и благопожелавам на всички вас дръзновение в делата и любов в сърцата. Заедно можем много. Нека прославим името на Яни Калиакренски и Каварна.

Благодаря ви!

Кметът Елена Балтаджиева потвърди, че ще продължи да подкрепя предстоящите инициативи в памет на достойния Яни Калиакренски.

Допълнително настроение на отличените с награди и гостите на тържествената сесия  бе създадено чрез изпълненията на детска група „Щурче“ от Община Тутракан.

Източник: Вяра и Дело, брой 4 (30), година VII, юли 2021 г.

Posted in Вяра и Дело, Новини, Новини от страната

Вижте още: