Меню Затваряне

Община Каварна обяви посмъртно Яни Калиакренски за свой почетен гражданин

Атанас Димитров-АтаДим

28-ото тържествено заседание на Общинския съвет в Каварна на 21 май премина в дух на памет и признателност. Поводът бе присъждането на традиционните награди „24 май“ за заслужили учители, ученици, любители, състави и актьори, дейци на просветата и културата, но и удостояването на големия каварналия и добруджанец Яни Калиакренски със званието „почетен гражданин на Каварна“.

Сесията се състоя в присъствието на десетки ученици, учители и жители на общината в залата на НЧ „Съгласие – 1890“.

В атмосфера на тържественост и празничност, от сцената приветствие към дошлите да уважат събитието поднесе кметът Елена Балтаджиева.

Със свое единодушно решение Общински съвет – Каварна обяви Яни Калиакренски за почетен гражданин на град Каварна (посмъртно).

С трогващи с искреността си слова инициаторът и представител на комитета за удостояване на Яни Калиакренски за „почетен гражданин на Каварна“ – Атанас Димитров – АтаДим сподели:  

“Това, което направи днес Общинският съвет на Каварна бе, че върна Яни Калиакренски в неговия роден град. Ние не знаем къде почива той и къде са положени неговите кости, но това, което направихме е, че го вградихме в темелите на нашата община, положихме в основите ѝ неговото име. За мен 28-ото заседание на местния парламент образно е две думи – памет и признателност. Памет за достойните каварналии, при все че е добре да я даваме приживе, защото  посмъртно е по-болезнено за роднините. Признателност – за делата, които те са направили, оставайки в историята на Каварна, региона и страната. Надявам се община Каварна да подкрепи тази година и другата ни знакова инициатива – за именуване на площад „Яни Калиакренски“. Имам уверението на кмета и, че Общината ще подкрепи преиздаването на неговата повест „Суша“.

Кметът Елена Балтаджиева потвърди, че ще продължи да подкрепя предстоящите инициативи в памет на достойния Яни Калиакренски.

Настроение на отличените с награди и гостите на тържествената сесия  бе създадено от детска група „Щурче“ от Община Тутракан.

Вижте повече за Яни Калиакренски: Книгата “Добруджанци” е вече на книжния пазар • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: