Меню Затваряне

Опело на монахиня Херувима

На 5 декември 2020 г. почина монахиня Херувима, сестра при Самоковския манастир „Покров Богородичен“.

На следващия ден, на 6 декември, в Самоковската св. обител бе извършено опелото на монахинята, която тази година навършили 100 години.

„Много често сме говорили с нея, идвайки тук – сподели в словото си след опелото епископ Поликарп – за това как е чела Апостола пред Негово Блаженство Българския екзарх и Софийски митрополит Стефан, как е поднасяла своето сладкопение и на следващите Софийски митрополити и Български патриарси, които особено са я обичали и са очаквали идвайки тук да я видят, да я прегърнат и да чуят това, което е направила за църковния хор.“ 

Епископ Поликарп изказа съболезнования от свое име от името на Негово Светейшество до всички близки и познати на покойницата.

След опелото монахиня Херувима бе погребана в двора на светата обител, в която прекарва 95 години от своя столетен живот.

Монахиня Херувима (със светско име Елена Иванова Кайтазова) е родена на 6 май 1920 г. в гр. Костенец с родители Иван Кайтазов и Йордана Стойчева. Има трима братя: Димитър, Георги и Ангел и две сестри – Павлина и Цветана.

Основното си образование получава в гр. Самоков, като преди това постъпва за послушница в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ на 24 май 1925 г.

Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир от Левкийския епископ Партений, по времето на игумения Ирина.

От деня на своето постъпване в светата обител, монахиня Херувима се подвизава в нея.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 6 май 2020 г. бе тържествено отбелязана нейната 100-годишнина, на която присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи поздравление към столетницата от името на Негово Светейшество.

Бог да прости монахиня Херувима и да я упокои в Царството Си!

Източник: Софийска митрополия

Posted in Новини, Новини от страната, Скръбна вест

Вижте още: