Меню Затваряне

Осветиха параклиса „Св. Николай Чудотворец“ в с. Райново

На днешния празник, когато споменаваме пренасянето а мощите на св. Николай в гр. Бари, жители и гости на село Райново, Димитровградска община, се събраха край новия параклис за освещаването му. Той носи името на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Водосветът извършиха енорийският свещеник Христо Николов и протосингелът на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов.

Още през Освободителната война турците и черкезите от село Рессилий (днес с. Райново) бягат и на тяхно място се заселват постепенно новодошли от различни села от региона. Най-много са преселниците от Гердема (днес с. Нова Надежда) и Кючук Юренджик (днес с. Константиново). Идват още новоселци от Долно Белево, Александрово, Свирково, Злати дол, Левски, Радиево, но и от Ямболски окръг и Дедеагачко.

Хората не успяват да изградят своя църква в трудните години след Освобождението, не успяват да сторят това и след 9 септември 1944 година, когато κδ издигането на нови храмове не се гледа с добро око. Така Райново остава единственото село в община Димитровград без свой храм.

Това обаче се променя през 2021 година. Тогава се появява благодетелката Даниела Ташева, която иска да дари на селото параклис (тук).

„С кмета на Димитровград Иво Димов започнахме да работим по този проект още от 2012 година. Промени се парцела, друго място беше определено: по-високо над селото, но беше решено накрая параклисът да е край пътя, за да е по-достъпен както за местните хора, така и за преминаващите оттук. Мечтаехме за този храм и Бог ни изпрати Даниела“ – така емоционално и трогателно читалищният секретар в Райново Митко Желязков, който е и част от инициативния комитет по изграждането на параклиса, припомни за началото на осъществяването на идеята.

Храмът е дарен от Даниела Ташева, която е родом от Хасково. Параклисът носи името на св. Николай Чудотворец по волята на дарителката. Той бе изработен в Солун и докаран в Райново през ноември 2021 г.

„Днес е щастлив ден за мен. Постигнах една от най-големите си мечти. Благодаря на Господ, че успях да я осъществя и на св. Николай, че ме закриляше по пътя ми, даде ми възможност да работя добре, да пътувам по света, докато работя и така да изпълня своя детска мечта“, сподели развълнувана Даниела Ташева. Тя пожела на жителите на Райново населеното им място да процъфтява и още много празници занапред да посрещат с вяра.

„Макар и едно от най-малките села на територията на община Димитровград, Райново е с едни от най-будните жители и се радвам, че вече имат собствен параклис“, каза днес на освещаването на параклиса кметът на Димитровград Иво Димов, който поздрави и благодари на дарителката и инициативния комитет, на отделите по архитектура и инвестиционни дейности в общинската администрация.

————

Снимки: Ники Матанов

Източник: Хасково. нет

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: