Меню Затваряне

Отец Андрей Кураев коментира подаден срещу него иск

Протодякон Андрей Кураев, срещу когото според съобщения в руските медии, един от свещенослужителите на Руската православна църква е подал съдебен иск за защита на своята чест и достойнство, не е получил съдебно уведомление, казва той пред РИА Новости. Според съобщения в медиите, бившият игумен на военната катедрала „Възкресение Христово“ в гр. Омск о. Серафим (Олег Николин) е завел дело за защита на честта и достойнството си срещу о. Андрей Кураев. През 2019 г. Кураев публикува на личната си страница коментар, в който споменава за предполагаем тормоз на игумена срещу 17-годишен семинарист.

Отец Андрей Кураев твърди, че е научил за иска срещу него от медиите, но не е получавал официално уведомление от съда. Според СМИ (Средства за масова информация) искът е бил подаден, бил е в базата данни, а после е изчезнал. „Тези странности ме навеждат на мисълта, че всичко това е само театър“ – казва Кураев.

Руската православна църква отказва да коментира ситуацията поради факта, че не е невъзможно да се запознае с материалите по делото. През последните години протодяконът критикува остро РПЦ и нейната йерархия. През април 2020 г., вземайки предвид и други оплаквания от отец Кураев, патриарх Кирил подписа указ, с който временно се забранява на о. Андрей Кураев да служи заради публичната обида на паметта на бившия настоятел на Богоявленската катедрала в Москва протойерей Александър Агейкин. Отец Агейкин почина на 21 април от усложнения след заразяване с коронавирус. Окончателно решение за отец Андрей Кураев ще бъде взето от епархийски църковен съд. 

След новината за запрещението му от служение, о. Андрей Кураев нарече такъв съд „фикция“ и заяви, че не знае дали озобщо ще се яви на него (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: