Меню Затваряне

Отец Иван Янков от Сливен започна гладна стачка до избора на еп. Йеротей за Сливенски митрополит

Отец Иван Янков от сливенския храм „Света Троица“ в кв. „Речица“ днес започна гладна стачка до избора на епископ Йеротей за Сливенски митрополит, съобщава Сливен Инфо.

„От днес спирам да се храня и да пия вода. Или Светият Синод ще касира касацията си, или аз ще умра. Сливенска епархия вече избра своя митрополит в лицето на епископ Йеротей. Няма да се прибирам, ще спя в колата, тук на площада“, обяви свещеникът и допълни: „Т.е. аз ще гладувам и жадувам или те докато се откажат, или докато умра. Ако те допуснат аз да умра, това ще бъде убийство, а не самоубийство.“

Пред сградата на митрополията в Сливен отец Иван стартира и 2 подписки. Едната е „за“ епископ Йеротей, а другата е „против“ него. Свещеникът е затворил храма „Света Троица“, където служи, а част от миряните са се подписали днес „за“ Агатополския епископ Йеротей.

Преди да даде своето изявление пред журналистите, отец Иван е получил обаждане от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е наместник на епархията. Свещеникът не е заплашван, но е имало натиск да се откаже от гладната стачка. Заедно с журналистите днес на мястото на гладната стачка са били и лидерите на КТ „Подкрепа“ в Сливен.

Според местната медия отец Иван е с един бъбрек поради инцидент и липсата на храна и вода ще бъде опасна за неговото здраве. Освен от енорията си, отец Иван е подкрепян и от баща си и брат си, които също са свещеници.

Отец Иван е син на свещеник, израснал е в църквата и е свещеник от 30 години. Той подкрепи и молитвеното присъствие пред Сливенска митрополия на 26 февруари, след като Св. Синод касира епархийския избор за Сливенски митрополит и прие наредба епархийски митрополит да се избират само от митрополити, без участието на свещеници и миряни.

В интервю от началото на м. март за местната медия Звънар, отец Иван обясни позицията си против касирането на избора:

„Беззаконието си е беззаконие, както и с каквито и закони да го облечем. Ние се състезавахме по правилата. Правила, които не сме измислили и утвърдили ние. Събрали сме се на църковно-народен (който е „прекръстен“ в църковен) събор след това и сме направили тези правила. Дали сме съгласни с тях или не, няма никакво значение. (…) Състезавахме се по всички правила, канони и закони на Българската православна църква и си избрахме, предпочетохме наш представител за митрополит – това е Йеротей“.

Във видеорепортаж за друга местна медия, отец Иван твърдо заяви позицията си против налагането на определени кандидати за Сливенски митрополит, които хората не са избрали:

Сливенският свещеник заяви тогава директно в интервюто: „Първи ще кажа недостоен, когато Арсений дойде като Сливенски митрополит“, тъй като основният претендент за избора в Сливенска епархия беше Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай. Той не получи очакваните достатъчно гласове на втория тур на избора, който беше касиран, въпреки, че се състоя по всички правила и бе одобрен от наместника на Сливенска епархия.

На едно от последните си заседания Св. Синод на БПЦ отмени решението си за синодалната наредба, която предвиждаше ограничаването на свещеници и миряни в избора на митрополит, но окончателно реши касиране на избора, без да изясни причините пред свещениците и миряните от Сливенска епархия, дошли на протест пред Синодната палата, за да чуят решението.

Вижте във видеото какво каза отец Иван Янков.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: