Меню Затваряне

О. Йоан Ковал е възстановен в свещен сан и преминава на служение в клира на Вселенската патриаршия

На свое редовно заседание в сряда, 28 юни 2023 г., Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия разгледа жалбата, подадена от отец Йоан Ковал – свещеник в РПЦ, който беше низвергнат (лишен от сан) заради това, че е заменил в молитва думата „победа“ с думата „мир“ (тук).

Синодът установи, че причините, поради които свещеникът е наказан, не са от църковен характер, а по-скоро заради позицията му относно войната в Украйна. Поради това Св. Синод на Патриаршията го възстанови в свещения сан, който е имал преди, според правила 9 и 17 от Четвъртия вселенски събор. О. Йоан преминава на служение под омофора на Константинополския Вселенски патриарх.

Припомняме, че по-рано Вселенската патриаршия възстанови в сан и прие в клира си няколко клирици на Литовската православна църква, които бяха лишени от сан в РПЦ по политически причини (тук). Двама духовници от Беларус, които бяха подложени на политическо преследване в страната си, също наскоро бяха приети под омофора на Вселенския патриарх (тук).

О. Йоан със семейството е в много затруднено положение, поради което неговият събрат о. Йоан Бурдин публикува банкови сметки, с молба който може да помогне на свещеника.

Номер на карта на Сбербанк:

4276380127945835

Иван Владимирович К.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: