Меню Затваряне

Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия „Св. Йоан XXIII“

Негово Високопреподобие отец Петко Вълов днес тържествено беше ръкоположен за епископ на Софийската епархия „Св. Йоан XXIII“. Епископското ръкоположение се състоя в катедралния храм на католическата епархия „Св. Йоан XXIII“, който е на столичния булевард „Монтевидео“ 15, съобщава Българска телеграфна агенция (БТА).

Новият епископ приема поста от Н. В. Пр. Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г. Съгласно действащия устав в Католическата църква след навършване на 75-годишна възраст епископите подават оставка пред папата. Епископ Христо Пройков е подал своята оставка на папа Франциск през март 2021 г., която е приета през април тази година и Негово Високопреподобие отец Петко е назначен за епископ на епархията, съобщиха от Софийската епархия „Св. Йоан XXIII“.

Монсеньор Петко Вълов е новият епископ на епархията за католиците от източен обред „Св. Йоан XXIII“. На богослужението беше прочетена папската була, с която той е назначен за епископ и се състоя ритуалът, при който той получи епископските дрехи, епископската корона, кръста, жезъла и пръстена.

Трима епископи ръкоположиха отец Петко Вълов, като богослужението с хиротонията беше водено от досегашния епархиен епископ Христо Пройков, както от епископ Страхил Каваленов от Никополската епархия и от монсеньор Мануел Нин от Гърция. Те сложиха Евангелието над главата на отец Петко и няколко пъти повториха „Достоен“.

Отец Петко Вълов е роден в София, на 8 януари 1966 г. Баща му Никола Вълов е бил православен и политически затворник в лагера в Белене, а майка му – Димитрина Вълова, е католичка от източен обряд. Едната сестра на майка му $ Сузана, е монахиня евхаристинка в София. Има брат, Йоаким Вълов, който е женен и живее в САЩ.

Преподобният отец Петко Вълов е завършил гимназия в София, след което е отбил военна служба за две години в строителни войски. От 1986 до 1988 г. е следвал в Медицинския колеж “Йорданка Филаретова” в София и се е дипломирал като зъботехник. През 1990 г. е изпратен като семинарист в Урбанския папски колеж в Рим и следва философия в Папския университет Урбаниана. От 1992 до 1997 г. постъпва в Папския гръцки колеж, като завършва богословие в Григорианския папски университет. От 1995 до 1997 г. следва магистърска степен по нравствено богословие в Академията “Алфонсиана” към Папския Латерански университет в Рим.

Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. в епархията „Св. Йоан XXIII“, в която е протойерей.

Пастирско служение на отец Петко Вълов

Отец Петко Вълов от 1999 г. е енорийски свещеник в енорията „Успение Богородично“, в село Ново Делчево. От 2008 г. е делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България. От 2020 г. е генерален секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България. От 2009 г. е иконом и канцлер на софийската епархия “Св. Йоан XXIII”. От 2022 г. е председател на Изпълнителния съвет на “Каритас София“. От 2013 г. е председател на надзорния съвет на благотворителната епархийна фондация за жени в неравностойно положение „Рождество Христово“.

––––––––––––––––

Текст и снимки: БТА

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: