Меню Затваряне

Отец Филотей: “Радостта и мирът са същността на живота на Църквата”

От детството ни учеха да поздравяваме човек с думата Χαίρετε! или Радвай се!

Днес, считано от 30 октомври 2021 г., стават 40 дни, откакто почина в Господа прекрасният човек йеромонах Филотей Дохиарски. Света гора – Атон. Царство му небесно! 🕊🌿

Отец Филотей (Пападопулос) е роден в Атина. Отличен познавач на византийската и европейската музика. През 1985 г. става монах в Дохиарския манастир. Всеки, който го познава, ще се съгласи, че по отношение на този тих подвижник думите трябва да се подбират все в превъзходна степен: най-прекрасен, най-чудесен, най-удивителен. Когато казваме със скръб почина в Господа, ние наистина имаме предвид всяка дума: той действително почина и тази почивка от земното дело на отец Филотей стана именно в Господа. И нашата скръб, когато си спомним за това, се трансформира в начало на дълбока радост за идващото Възкресение, когато отшествието на такива хора не е кървавият скръбен пурпур на залязващото слънце, а е нежния, радостен и мирен слънчев лъч, който тъкмо изгрява.

Христос Воскресе, отче Филотее! Καλή αντάμωση στην Βασιλεία του Χριστού μας! Δικός μας είναι ο Παράδεισος!

Който няма време да гледа видеото и да чете субтитрите, или не разбира руски език, това са прекрасните думи, които казва отец Филофей (те са особено ценни, защото той не само говореше, но и живееше така):

– Днес честваме паметта на жените мироносици и двама мъже – Йосиф и Никодим, които погребаха Христос. Тези хора се оказаха единствените, които изпълниха дълга на целия човешки род към мъртвото Тяло на нашия Господ; единствените, осмелили се да поискат Тялото Му от Пилат. Жените дойдоха рано сутринта в първия ден след съботата, за да Го помажат с миро. Това е единственият път, когато думата τόλμη (на български дръзновение, храброст) се използва в Евангелието – именно във връзка с действията на Йосиф Ариматейски.

В Евангелието се казва: Осмели се да влезе при Пилат и поиска тялото на Иисуса. С него беше Никодим, тайният ученик на Господа; те купиха благовония, плащаница, помазаха Тялото, увиха Го и Го погребаха. Те се осмелиха да направят всичко това, въпреки атмосферата на онези дни, която беше абсолютно враждебна към Христос и Неговите ученици. Никой друг не се намери, който би се осмелил да поиска Тялото за погребение. То можеше да остане непогребано, изоставено, ако не бяха тези хора.

И рано сутринта жените купиха благовония и отидоха да помажат с тях Тялото на Иисуса, но видяха, че камъкът е отвален от гроба и Тялото липсва. Ние почитаме тези петима души днес, в неделя, на жените-мироносици…. По време на Благовещението Архангел Гавриил каза „радвай се”, и „радвайте се” каза Христос на жените след възкресението Си. Това са първите думи на Господа след възкресението: “Радвайте се!” А на апостолите рече: “Мир вам!”

Радостта и мирът са същността на живота на Църквата. Това е същността на вечния живот, това е раят. Радост и мир са думите на Христос след възкресението. От детството ни учеха да поздравяваме всеки човек: Χαίρετε! (на български Радвай се!). На съвременен новогръцки казваме γεια σου, което означава здравей, тоест да имаш здраве. За съжаление днес ние отдаваме много по-голяма стойност на здравето, отколкото на Евангелието. На тялото, а не на възкресението. И Словото Господне не се задържа в устата ни. Но точно на този ден Господ каза на жените: Радвайте се!

Първото нещо, което Христос каза след Своето възкресение, беше радвайте се. Срещна жените и се обърна към тях именно с тези думи: Радвайте се! Първа дума след възкресението! Много е важно! Радвай се! И каза на апостолите: Мир вам!

Радост и мир.

Веднъж имахме възможността да се срещнем със стареца Дамян в манастира Лонговардия, наследник на прочутия старец Филотей (Зервакос). Тогава той беше на 85 или 90 години. Бяхме млади, 17-годишни момчетии около нашия старец [Григорий], който ни доведе на погребението на стареца Филотей (Зервакос). В олтара на храма се срещнахме с отец Дамян. Старец Григорий ни подтикна да вземем неговата благословия и го попита:

– Старче Дамяне, ще влезем ли в рая?

– Ами че той е наш! – отговори старецът.

– А какво е раят, старче Дамяне?

– Радост и мир!

Източник: Афон † Ἁγίου Ὄρους † Mount Athos †

Posted in Светогорие

Вижте още: