Меню Затваряне

Открадната икона на Христос ще бъде върната на Кипърската църква

Още една икона, открадната в началото на турската инвазия през 1974 г., е намерена в чужбина и върната в Кипър.

Иконата е на Иисус Христос на трон от XVI в. от църквата „Христос Антифонит“ близо до село Калогрѝя, окръг Кирения в Северен Кипър. След близо 50 години иконата беше върната в Музея на Кипър на 8 юли, съобщава Orthodoxia News Agency.

След като реставраторите имат възможност да огледат иконата, тя ще бъде предадена на архиепископ Хризостом, предстоятел на Православната църква на Кипър.

Историята с връщането на иконата започва през 2014 г., когато директорът на музея в кипърския манастир „Кикос“ случайно попада на нейна снимка в онлайн каталога на аукционна къща в Цюрих. Той бързо докладва за находката на Архиепископията и на полицията.

Представители на църквата са направили досие, потвърждаващо произхода на иконата, което представят на всички съответни органи, включително на посолството на Швейцария в Кипър. Главният прокурор се свързва с аукционната къща, където е видяна иконата и тя е премахната от търга.

Процесът на репатриране на предмети на изкуството и такива, свързани с религиозни култове е много сложен, затова иконата на Христос е върната едва през 2022 г. Тя е добре запазена, но реставраторите искат да я изследват още, преди да бъде върната обратно в храма „Христос Антифонит“.

Църквата „Христос Антифонитис“ (Антифонит), която е обявена за древен паметник, е построена през XII в., но още през VII в. на това място е имало малка църква на Св. Богородица, до която впоследствие е построен манастир. През XII-XIV в. е извършена реконструкцията на храма, в резултат на която са добавени веранда, галерия и лоджия към главната църковна сграда. Реконструкцията е извършена по време на династията Лузинян, която тогава е начело на Кипърското кралство. Благодарение на потомците на тази династия храмът се е съхранил в този оригинален вид, тъй като и при нашествието на турците те не позволяват превръщането му в мюсюлманска джамия.

Храмът е уникален и с това, че църквата е с 8 стени и куполът е оформен върху 8 колони, въпреки че по това време повечето храмове са четиристенни. Друга архитектурна особеност на „Антифонит“ е нейната лоджия, разположена върху колони (лоджията е част от сграда, която е частично отворена, но за разлика от балконите и терасите е разположена от вътрешната страна). Две колони разделят олтара от главната част на храма. Стените под овалния купол са с полукръгли прозорци, което също е необичайно за кипърската храмова архитектура.

Храмът е известен и с ценни стенописи от XV и XVI в. и преносими икони. За съжаление след турското нашествие турски антиквари оскверняват паметника, премахват до голяма степен стенописите, иконите и дърворезбите и ги продават нелегално на международния пазар.

Голяма част от въпросните стенописи са открити у известния турски антиквар Айдън Дикмен, като част от тях постепенно са репатрирани. 

Отделът за антики уверява, че ще продължи интензивните си усилия за спасяване на културното наследство на Кипър, претърпяло неизчислими щети от турското нашествие, и подчертава важността на сътрудничеството с отделите за антики на други държави в тази трудна борба.

Той също така призовава гражданите да дадат своя принос, като предават информация, свързана с кражбата и незаконния трафик на културни ценности, на отдела за антики или на кипърската полиция, поименно или анонимно, като по този начин допринасят за трудната и отнемаща време задача за идентифициране на откраднатите културни ценности.

Ortho Christian, който също публикува новината на страницата си пише, че екипът им многократно е изпращал сигнали за връщането на откраднати църковни ценности в Кипър. През 2018 г. е върната мозайка от VI в. на св. Андрей Първозвани; през 2019 г. мощите на св. Мамант от Кесария, които също са били спасени от търг, са върнати в Кипър; през 2021 г. царски двери от XVIII в. са били репатрирани от Япония в Кипър; а през февруари тази година е върната икона на св. Йоан Кръстител от XVIII в., открадната през 1974 година.

Posted in Култура, Новини, Новини от света, Християнско изкуство

Вижте още: