Меню Затваряне

Откриване на Седмата международна среща на православната младеж в Тимишоара (Румъния)

На 31 август 2023 г. в Розариума на гр. Тимишоара, европейска столица на културата, бе тържествено открита Седмата международна среща на православната младеж под надслов „Вие сте Ми приятели“ (Йоан 15:14). Българската делегация, участваща във форума, е водена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, съпровождан от петнадесет младежи от цяла България. След изпълняване химна на Румъния, в присъствието на над 3500 младежи слово, озаглавено „Вие сте живите икони на Църквата“, произнесе Банатския митрополит Йоан. Викарният еп. Паисий на Лугож отслужи молебен. Последва представяне на всички участващи делегации. Румънският патриарх Даниил прочете слово за приятелството, озаглавено „Църквата е призвана да предаде на младите Христовата любов“.

Официални държавни лица произнесоха своите поздравления, подкрепяйки активната мисионерска дейност на Румънска патриаршия. След изпълняване на химна на Срещата и посрещане на запаления факел, последва богата културна програма с участието на архим. Никодим (Каварнос), хор „Соларис“, мъжки хор „Контраст“, културно-артистичното дружество „Михай Еминеску“, Сърбия, поезия на банатска реч. Грандиозното откриване завърши с участие на Румънската национална опера от Тимишоара.

На 1 септември от 10 часа в зала „Олимпия“ бе проведена серия от конференции, изнесени от акад. Йоан Аурел Поп, проф. протопрезвитер Василе Михок и проф. Петре Гуран. След отслужване на молебен, представителят на Вселенска патриаршия – митрополит Йоаким на Бурса, представи посланието на патриарх Вартоломей, озаглавено „Срещата на православните младежи удостоверява уеднаквяващата сила на Православието“.

Русенският митрополит Наум прочете Поздравителен адрес от името на Българската православна църква, в което се казва: „В това ново издание на похвалната инициатива на братската Румънска патриаршия – да събира младежи от различни страни и православни църкви, виждаме едно поредно потвърждение за ревността ви в делото на Благовестието и за апостолския дух, който, по всеобщо признание, характеризира живота на светата Румънска православна църква.

Вдъхновяващо е и мотото, под което се предвижда да премине тази поредна среща на православната младеж – знаменателното и затрогващо ума и сърцето уверение „Вие сте Ми приятели“, с което Господ се обръща към учениците, е своеобразна квинтесенция на цялото Евангелие и властно свидетелство за безпределната Божия любов към човека. Тези думи важат и за нас днес, и затова е особено важно да осмисляме в дълбочина съдържащото се в тях послание, живеейки със съзнанието, че сме приятели Господни, а няма по-добър начин да вникнем в смисъла на това богочовешко приятелство, ако преди това не сме се научили да бъдем приятели едни с други, споделяйки болките и радостите си, но най-вече радостта от живота в богочовешката реалност на Църквата Христова“.

Представителите на поместните православни сестри църкви (Александрийска, Антиохийска, Еладска, Българска, Полска) извършиха поклонническо пътуване, посещавайки манастирите „Тимишени“ и „Чебза“. Накрая се поклониха в митрополитската катедрала „Св. Трима светители“, в която се покоят мощите на св. Йосиф от Партош“.

————

Източник: Русенски митрополит Наум

Виж още: Русенски митрополит Наум възглави среднощна Литургия в катедралата на гр. Тимишоара • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: