Меню Затваряне

Открива се възможност за създаване на екзархия на Вселенската патриаршия в Литва

Константинополският патриарх Вартоломей I, който е на посещение във Вилнюс, каза, че има възможност за създаване на църковна структура в Литва.

„Днес имаме нова перспектива и възможност да работим заедно за създаването на Екзархия на Вселенската патриаршия в Литва“, каза Вселенският патриарх пред репортери във вторник (21 март).

Той каза това след подписването на споразумение за сътрудничество с премиера Ингрида Шимоните в сградата на правителството.

Екзархията е административна област на дадена православна църква, която се състои от няколко съседни епархии на национален териториален принцип.

Днес в Литва действа архиепископията на Вилнюс и Литва, която е подчинена на Московска патриаршия.

Историческа справедливост

Според патриарх Вартоломей създаването на такава структура е желание както на духовенството, така и на вярващите в Литва.

„Ние подкрепяме очакванията и на двете групи – на православното духовенство и на вярващите“, каза Константинополският патриарх.

Както посочи патриарх Вартоломей, възможността за практикуване на православната вяра под омофора на Константинополска патриаршия възстановява „историческата справедливост“.

„Православието в Литва датира от ХΙΙΙ век. Именно през този век са установени отношенията между православните във Вашата страна и Вселенската патриаршия“, каза той.

Вселенският патриарх, който е във Вилнюс, се срещна и с президента Гитанас Науседа, посети нововъзникващата общност от православни християни в страната и се видя с петимата духовници, които възстанови в свещен сан миналия месец (виж: Вселенската патриаршия отмени низвержението на петима свещеници от Литовската църква • Християнство.бг).

Тези клирици бяха отстранени от свещен сан миналото лято с решение на митр. Инокентий от Литовската православна църква, която е подчинена на Московска патриаршия.

Тогава се твърдеше, че свещениците са извършили каноничните престъпления проповядване на „непровославни тези“, неподчинение към управляващия архиерей и „заговор против епископа“ (виж: Петима клирици в Литва са лишени от сан, защото са говорили срещу войната • Християнство.бг)

Правителството обещава своята подкрепа

От своя страна министър-председателят Ингрида Шимоните каза, че е „естествено и човешко“ след атаката на Русия срещу Украйна и подкрепата на Московския патриарх Кирил за войната, да стане „невъзможно за някои литовски православни християни да бъдат част от архиепископията на Вилнюс и Литва към Московска патриаршия без това да породи конфликт със съвестта им“.

„Напълно разбираемо и исторически оправдано е, че за да изповядват вярата си без конфликт със съвестта си, представителите на националните общности се обръщат към Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I, за да ги приеме в лоното на църквата-майка в Константинопол“, каза министър-председателката.

Въпреки заявената подкрепа за обръщението на литовските вярващи, тя подчерта, че окончателното решение ще бъде взето от Константинополска патриаршия.

„Това е въпрос на Църквата и на вярващите“, каза г-жа Шимоните.

Премиерът подчерта, че правителството ще направи „всичко“, за да гарантира свободата на вярата, съвестта и религията, както е записано в конституцията.

„Държавата и нейните служители не могат да се намесват или да се опитват да влияят на каноническите решения на църквите, но би било лицемерно да се преструваме, че не разбираме значението им, когато те се вземат“, каза министър-председателят.

———–

Източник: www.lrt.lt

Posted in Съвременност, Църква и политика

Вижте още: