Меню Затваряне

Открита е ценна монета в Йерусалим

В разгара на един от най-всеобхватните консервационни проекти, които понастоящем се провеждат в Израел, археолози в Стария град на Йерусалим са открили рядка сребърна монета от времето на цар Ирод, за която се смята, че е била използвана за плащане на храмовия данък от поклонниците за Пасха.

Древната монета е намерена в кутия с артефакти, първоначално открити през 80-те години на миналия век, когато на мястото се е състоял последният проект за консервация. Кутията е била изгубена и открита наскоро като част от проект за консервация в музея на Кулата на Давид. Тя е разположена близо до входа на Яфа в стария Йерусалим и в нея се намира дворецът на Ирод. Според историци и богослови, там се е състоял съдебният процес срещу Христос. Откритието на монетата свързва миналото, настоящето и бъдещето на Давидовата кула. 

 Монетата е известна като „Тирски шекел“. Откритието й хвърля и допълнителна светлина върху достоверността на евангелската история на Иисус Христос, Който разпръснал търговците, обменяли пари в храма. Такива са били и трийсетте сребърника, с които Кайафа е подкупил Иуда Искариот.

По време на Втория храмов период (Йерусалим през периода на Втория храм)* монети са сечени в древния град Тир (Ливан) в периода 125 г. пр. Хр. до 66 г. сл. Хр. Тирският шекел е бил използван от поклонниците, пътували до храма в Йерусалим за Пасха, Петдесетница и за празника “Разпъване шатри”. 

Тирските шекели често се споменават в исторически сведения от Втория храмов период, но досега са открити много малко от тях.

———————-

*Вторият храм в Йерусалим е построен през 515 г. пр. Хр., след завръщането на евреите от вавилонския плен, и е разрушен през 70 г. сл. Хр. от римския император Тит.

Източник: The Jerusalem Post

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: