Меню Затваряне

Открити са нови масови гробове в Украйна от времето на Сталиновия терор

Снимка: Дойче Веле

В Украйна са отркити масови гробове на жертви от времето на Голямата чистка, организирана от съветския диктатор Йосиф Сталин, през 30-те години на XX век, пише “Свободна Европа”.

Украинският институт съобщава, че са намерени 29 масови гроба в местността Татарка в пристанищния град Одеса. Гробовете са локализирани, след като историкът Александър Бабич е открил документи в румънски архиви, свидетелстващи за масови екзекуции и погребения в Одеса през 30-те години.

Според документите масовите гробове може да се простират до територията на близко военно поделение. На този етап се работи за установяване на точния брой мъже и жени, погребани там, но историците вече казват, че това може да са най-големите масови гробове в Украйна.

Няма данни за точния брой на съветските граждани, станали жертви на Голямата чистка на Йосиф Сталин. Според Възпоменателния център за правата на човека в Москва най-малко 12 милиона невинни хора са били затворени или екзекутирани в Съветския съюз между 30-те и 50-те години на миналия век.

Историческият музей на ГУЛАГ в Москва съобщава, че става дума за около 20 млн. души, от които над 1 млн. са екзекутирани. Тайна заповед на НКВД под номер 00447 от 30 юни 1937 г. определя “лимитът на терора” – какъв да е общия брой на предвидените за арустуване във всички региони, разделени на различни категории.

“Първа категория” са лица, които са разстрелвани веднага, а “втора категория” са лица, които е трябвало да бъдат изпратени в лагери. В целия Съветски съюз жертвите на тази Голяма чистка са 3 милиона убити и 7,5 милиона загинали в лагерите “Гулаг”. Но ако до 1937 г. репресиите са засягали отделни групи и обществени кръгове, след това терорът обхваща цялото общество.

По време на 470-дневния терор на Голямата чистка са разстрелвани по 1600 души на ден, което прави средно по един човек на минута. Разстрелите продължават 15 месеца и 12 дни, без “почивен ден”, денем и нощем, пише Томаш Кижни – фотограф и журналист, който от години работи над албум за едно от най-жестоките сталински престъпления.

Масовите репресии по времето на Сталин целят да смажат не само руснаците, но и „народите-предатели“ и малцинствата от „капиталистически“ държави. В края на 1937 г. започват гонения срещу етническите германци, срещу поляците, украинците и гражданите на прибалтийските държави, а по-късно тези гонения се насочват и срещу живеещите в Южна Украйна българи, татари, арменци и гърци. За тях болшевиките говорят като за предатели и ги подлагат на масови арести, екзекуции и заточения в трудови лагери. В Украйна има над 200-хилядна историческа българска общност – една такава област е Тараклия, която е център на населената с бесарабски българи южна част на Република Молдова. Когато говорим за Бесарабия, трябва да уточним, че една малка част от нея е в границите на Молдова, а останалата част е в Одеската област на Украйна.

Откритието на масовите гробове става в навечерието на празнуването на 30-годишнината от обявяването на независимостта на Украйна от Съветския съюз, в чиито граници тя беше окупирана държава до разпадането му. Украйна провъзгласява своята независимост на 24 август 1991 година. 

На 25 август министърът на Външните работи на Република България Светлан Стоев ще бъде гост на българската общност в град Болград, Одеска област, където официално ще бъдат открити юбилейните мероприятия по случай 200-годишнината на града.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: