Меню Затваряне

Открити са пергаменти в един от зидовете на храм “Св. София” в Истанбул

В “Св. София” в Истанбул са намерени пергаменти на иврит и рисунки, скрити зад мраморен блок. Мюсюлманин, който отишъл да се моли в катедралата, която в момента служи за джамия, е забелязал камък, отделил се от мястото си в стената. За това съобщава и Orthodox Times, като цитира медии в Истанбул.

Веднага е съобщено на полицията и след щателна проверка на мястото, под каменния блок са открити пет навити пергамента и обикновена хартия с надписи на иврит и друг език, няколко скици и рисунки. Всички те са били пъхнати под 30-сантиметровия каменен блок.

Полицията разследва инцидента и е потърсила съдействие от дирекцията за култура и туризъм в Истанбул, която да даде мнение дали намерените пергаменти са древни артефакти или са фалшификати.

“Св. София” е била християнски храм в продължение на 916 години до превземането на Истанбул. След това е служила като джамия почти 500 години – от 1453 до 1934 г., а след това като музей в продължение на 86 години. През 2020 г. отново бе превърната в джамия. Една от най-посещаваните исторически сгради в Турция от местни и международни туристи, “Света София” беше добавена към Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 година.  

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: