Меню Затваряне

Открито обръщение към руския патриарх Кирил заради изображението на Сталин

Днес (3 май 2020 г.) в сайта на православното братство “Радонеж” беше публикувано обръщение към руския патриарх Кирил във връзка с образа на Сталин в новия храм на армията в парка “Патриот” в Подмоксовието. Обръщението е подписано от хора на науката и културата – писатели, публицисти, учени, изкуствоведи, изследователи, членове на християнски братства и организации, чиито имена можете да видите в източника под публикацията. Искането е образът на Сталин като гонител на християнството да бъде премахнат от руския храм, тъй като това злепоставя Руската православна църква пред целия свят и пред останалите поместни църкви. Ето и обръщението.

Открито обръщение към Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил във връзка с изображението на И. В. Сталин в главния храм на Въоръжените сили на Русия

Ваше Светейшество!

През 2020 година в Одинцовския район на Московска област трябва да бъде открит уникален храм-паметник на Възкресение Христово, който ще бъде и главен храм на Въоръжените сили на Русия.

От много източници стана известно, че в този храм се появи изображение на портрета на Й.В.Сталин, носено от участници в Парада на победата на Червения площад в Москва. Въпреки, че изображението не е икона, самото появяване на портрета на Сталин в Божия храм в изцяло положителен и прославящ контекст, ще бъде тежка съблазън за много вярващи в Русия и другите страни.

Сталин беше вожд на политическа партия, която изповядваше войнстващо безбожие и провеждаше масови антицърковни репресии. В годините на неговото управление чрез несъмненото му съгласие са били предадени на мъчения и смърт множество невинни хора, в това число и архиереи, свещеници и миряни на Руската православна църква, а по-голямата част от храмовете и манастирите бяха или унищожени, или затворени.

Много от жертвите на сталинските гонения бяха канонизирани и се почитат като новомъченици и изповедници на Руската църква. Следователно, появата на портрета на Сталин в православен храм би било проява на грубо пренебрежение към православните християни, засвидетелстващи своята вярност към Христа и претърпели тежки мъчения и смърт за Него.

Освен това, по време на своето управление Сталин създаде истински култ към своята личност и на него се отдаваха почести, уместни само за самия Господ Иисус Христос. В православното вероучение човекът, който изисква слава, поклонение, благодарение и преданост, които са уместни само към Бога, се възприема като антихрист – подменен христос, явяващ се един от „многото антихристи“, упоменати от св. апостол Йоан Богослов (1 Иоан. 2:18).

Затова всяко положително изображение на Сталин в православен храм неизбежно се възприема от православните християни като кощунствено и антихристиянско. Не е удивително, че информацията за това изображение вече провокира забележителен скандал в СМИ, който придоби международен отзвук.

Може да бъдете уверен в това, че изображението на Сталин в главния храм на Въоръжените сили на Русия ще позволи на противниците на РПЦ да бъде обвинена в отстъпление от християнската вяра и неизбежно ще урони позициите ѝ в диалога с другите поместни църкви.

В историята на Русия има достатъчно изкусни пълководци и героични войници, които за разлика от Сталин, не са опетнени с престъпления против Църквата. Прославянето на богоборци и гонители на християнството е неуместно във всякакъв контекст – особено в църковен. Всички дейци на комунистическата партия, в една или друга степен участващи в антицърковния терор, започвайки от Ленин, Троцки и Сталин, могат да бъдат изобразени в православните храмове изключително като на гонители на християнската вяра, както са изобразени в традиционната иконография.

Във връзка с гореизложеното смирено и с дълбока почит просим Ваше Светейшество да вземе мерки за преодоляването на тази тежка съблазън и да не допусне изображението на Сталин в храма „Възкресение Христово“ на Въоръжените сили на Русия.

3 май 2020 г.

Бел. ред: Няколко дни по-рано руската преса съобщи, че изображенията на президента Путин и министъра на отбраната Шойгу ще бъдат премахнати от храма.

Източник: radonezh.ru

Posted in Църква и политика

Вижте още: