Меню Затваряне

Открито писмо в подкрепа на свещеника на Руската православна църква Йоан Бурдин

През изминалата седмица свещ. Йоан Бурдин публикува в своя блог в Телеграм съобщение, че е получил от митрополита на Костромска епархия писмо, в което е призован на църковен съд, по обвинение в толстоизъм и пацифизъм. В писмото се твърди, че Руската православна църква смята пацифизма за несъвместим с учението на Православната църква, тъй като възгледите на пацифизма присъстват в еретически учения, едно от които е толстоизма. Заседанието е насрочено за 16 юни и ще разгледа изявленията и публикациите на о. Йоан Бурдин, които „явно очернят дейността на висшите църковни власти“. Припомняме, че свещеникът беше един от първите в Русия, който публично и от амвона заяви, че войната е грях и беше обвинен в незаконна дейност – изявления в защита на мира по време на църковна проповед.

Руски свещеник беше задържан от полицията заради проповед срещу войната в Украйна • Християнство.бг

Някои от материалите, които свещеникът е публикувал в блога си, можете да видите на авторския етикет Йоан Бурдин.

За обвинението срещу отец Йоан вижте повече в публикацията:

Руската църква обяви, че пацифизмът е несъвместим с православието (dveri.bg)

Като реакция срещу несправедливото и несъстоятелно обвинение на РПЦ срещу руския свещеник, духовенство и миряни написаха Открито писмо, което публикуваха в интернет и което се разпространява вече в социалните мрежи.

Ние, духовенството, монашеството и миряните на Руската и другите поместни православни църкви, се обръщаме към главата на Руската православна църква патриарх Кирил (Гундяев), Синода и епископите на Руската православна църква.

На 16 юни 2023 г. е насрочен църковен процес срещу свещеник Йоан Бурдин, който е обвинен в различни канонични нарушения, с които ние принципно не сме съгласни. Ние познаваме отец Йоан като достоен духовник, искрено търсещ Христа, като добър пастир и съпричастен човек. Убедени сме, че обвиненията срещу този свещеник се основават не само на антивоенната реторика на неговите проповеди и публикации, заради които му беше забранено да служи след Синода на Руската православна църква от 19 март 2023 г.

Нито веднъж отец Йоан Бурдин не е клеветил Руската православна църква и не я оскърбявал с изявленията си, той не хули светиите. Споровете и дискусиите по теми от учението и историята на Църквата не са клевета, богохулство или каквато и да е обида. В разговори миряните също, без да осъждат никого, заклеймиха ситуацията в Църквата. Осъждането на всеки раздор в Църквата, изразено в духа на мир, милост и любов към Бога и ближния, е норма на живота на православния християнин, а не смут.

Нямаше смущения и разделения между миряните нито в енорията, нито извън нея. Изводът за „внасяне на смут и раздори в своята енория и извън нея“, според материалите по делото по отношение на този добър пастир, е пълна клевета! Нещо повече, отец Йоан със своите изявления и подкрепа в духа на любовта върна миряните, които напуснаха храмовете на Руската православна църква.

В интернет, включително и в канала „МАРАН АФА Блог Иоанна Бурдина“ в коментарите има огромно количество доказателства за това, че той помогна на хората да запазят вярата си. Благодарение на него много хора не се отклониха от Бога в това трудно време, останаха в Тялото на Църквата Христова и не извършиха много грехове. Забраната и отнемането на сана на отец Йоан Бурдин ще има обратен ефект.

Отец Йоан оказа голяма подкрепа на много вярващи, загубили смисъла да бъдат в православието. Благодарение на своите знания, опит, изявления, той не само предпази хората от самоотлъчване, но и доведе нови членове в Църквата, макар и от разстояние. Освен това той винаги уважително и коректно общуваше с всеки, който идваше при него, като не отхвърляше нито атеистите, нито представителите на други християнски деноминации.

Отец Йоан излагаше християнската вяра само въз основа на Евангелието и учението на светите отци. Той винаги призоваваше да не допускаме омраза към никого, нито към представители на другите християнски деноминации и във всичко да се ръководим само от Христовите заповеди.

Смятаме за неверни обвиненията срещу отец Йоан в ереста на толстоизма и в пацифизъм. Това се потвърждава от много публикации, една от които е от 29 януари 2023 г. „Може ли християнинът да убива?“ В своите изказвания и действия той се основава на 10-те заповеди, дадени на Моисей от Бога на планината Синай, които Иисус Христос обедини в две: „Възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед; а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците“ (Матей 22:37-40). А също и върху блаженствата, които се произнасят на всяка литургия във всеки храм!

Блаженства

1. Като видя народа, Той се възкачи на планината; и когато седна, учениците Му се приближиха до Него.
2. И Той, като отвори устата Си, поучаваше ги и казваше:
3. блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.
4. Блажени плачещите, защото те ще се утешат.
5. Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
6. Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
7. Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.
8. Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
9. Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
10. Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.
11. Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене.
12. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата; тъй бяха гонени и пророците, които бяха преди вас.

(Мат. 5:1-12)

Считаме за невярно и обвинението му в нарушаване на църковното единство и омаловажаване на църковната йерархия. Позоваването на „паметниците“ и историята на Църквата не е престъпление срещу Църквата! Отец Йоан винаги напомняше, че глава на Църквата е Иисус Христос, а епископите с миряните са части от Тялото Христово. Отец Йоан Бурдин изповядва едната, свята, съборна и апостолска църква, което многократно се потвърждава в негови публикации.

Ние не виждаме нарушения на свещеническата клетва, чийто текст е даден в материалите по делото. Отец Йоан Бурдин я изпълнява докрай.

В една част от материалите по делото прокурорите пишат още: „Няма канони, които директно да описват подобни казуси. Каноните са приети като норми, приети за решаване на трудни ситуации“. И накрая, обобщавайки, те обвиняват свещеника, въз основа само на каноните (които не съществуват)?

Смятаме, че Йоан Бурдин е бил призован на църковен съд също и поради друга причина – поради това, че в края на миналата година е изявил желание да премине в Българската православна църква, която с решение на своя Синод се е съгласила да го приеме. На 6 декември 2022 г. Български митрополит изпрати писмо за това до Костромския архиерей, към чиято епархия принадлежи отец Йоан. Всичко това накратко излага самият свещеник в своя телеграм канал „Маран Ата“.

Свещ. Йоан Бурдин преминава на служение в Русенска епархия • Християнство.бг

Въз основа на гореизложеното, ние категорично протестираме както срещу обвиненията срещу отец Йоан Бурдин, така и срещу вероятните намерения да бъде лишен от свещенически сан, да не говорим за наказателно преследване, заплахата от което беше изразена в досъдебните материали по делото .

В случай, че църковният съд вземе такива решения, ние си запазваме правото да разпространим информацията за този несправедлив според нас акт до възможно най-широка публика както в Църквата, така и извън нея, като използваме всички средства, с които разполагаме.

Нека тържествува Божията истина, нека нашият Господ Иисус Христос, заедно с Пречистата Си Майка, помагат на всеки, от когото зависи да вземе правилното решение за спасението на душите на всички ни. Да, дойди, Господи Исусе Христе!

———–

Източник: Petition · Открытое письмо в поддержку священника Русской Православной Церкви Иоанна Бурдина · Change.org

Posted in Публицистика

Вижте още: