Меню Затваряне

Открито писмо до руския патриарх Кирил във връзка с епидемията

На 25 април в сайта на алманах „Дарове“, орган на съдружество „Артос“, беше публикувано писмо до руския патриарх Кирил от християни и общественици. Тук можете да видите текста на писмото, под което е приложен списък с имената на хората, които го подкрепят и с техни предложения във връзка със създалата се тревожна ситуация в РПЦ. Един от инициаторите на писмото е и руският журналист, издател, автор на публикации по актуални проблеми на Църквата и мисията й в съвременния свят Сергей Чапнин. От 2014 година той е главен редактор на алманаха за съвременна християнска култура “Дарове”.

Ваше Светейшество, Христос воскресе!

Обръщаме се към Вас с молба. За съжаление, очевидно е, че в Църквата няма единство по отношение на случващото се. Сред епископите и клириците на Руската православна църква са много тези, които не приемат сериозно заплахата от заразяване с вируса Covid-19. Сред част от православните са популярни не само конспиративни и псевдобогословски идеи, но те активно се разпространяват и от известни духовници и телевизионни проповедници. Има свещеници, които мълчаливо игнорират Вашите призиви към миряните да останат у дома си, и те са тези, които открито проповядват, че в храма не е възможно да се заразиш, а причастяването по обявения с Ваше благословение ред (дезинфекция на лъжицата и отказ да се целува Чашата) е едва ли не отстъпление от православната вяра.

Много епископи продължават да служат, а някои направо призовават народа на богослужение. Има епископи, които буквално заставят свещениците да служат в пусти храмове, макар в много от тях да е възможно временно преустановяване на богослужението. От няколко свещеници постъпиха сведения, че в техните епархии и манастири има негласно разпореждане да се крие информацията за това какви са реалните мащаби на заразата сред духовенството. Става дума вече за десетки заразени клирици само в Москва, сред тях са и такива, които са в тежко състояние. Като страшно вразумление ние приехме известието за кончината на прот. Александър Агейкин, настоятел на катедралния Богоявленски храм в Елохово.

Практически във всички големи манастири – както мъжки, така и девически, а често и в по-голямата част от тях, има немалко заразени, но те не са затворени за поклонници и стават огнища на масово заразяване.

Ние смятаме, че всекидневното информиране за това, колко са новите заразени свещеници и колко храмове са затворени, ще помогне на Църквата по-сериозно да се отнесе към нашата обща беда, да поеме отговорни решения и съборно и поименно да се моли за заболелите.

Разбира се, има големи трудности със статистиката. Използваните тестове са доста несъвършени, но на фона на общата картина на разпространението на характерната пневмония може да заработи подходът, който да позволи реално да се отчитат както потвърдените случаи, така и вероятните.

Запазването на лекарската тайна безусловно ще остане законно изискване. Затова не следва да се разгласяват имената без съгласието на заболелите. Но има немалко примери, когато свещеници, загрижени за своето паство, сами публично обявяват своето заболяване. Уверени сме, че такава откритост може и трябва да стане норма за пастирите.

Във всеки случай, трябва да бъде достъпна информацията за това, в кои храмове и манастири има болни и инфектирани клирици и миряни (или монашестващи). Залогът е много голям – здравето и животът на миряните, поклонниците и семействата на самите свещеници, които често са многодетни.

Почтително искаме подкрепа от Вас и се надяваме, че такава информация скоро ще бъде достъпна, тъй като църковната пълнота се нуждае от истината, дори и тя да е горчива и тревожна.

Превод: Ренета Трифонова

Posted in Новини, Новини от света, Публицистика, Съвременност

Вижте още: