Меню Затваряне

Откриха бюст на “светеца от затворите” Валериу Гафенку в родния му град

На 1 октомври в родния град на Валериу Гафенку, един от най-обичаните мъченици на ХХ-ти век, беше открит бюст в негова чест. Паметникът е поставен пред Дома на културата в гр. Сингера, Република Молдова.

Валериу Гафенку е роден на 24 януари 1921 година в Бесарабия, в градчето Сангера близо до град Балти. Той е една от най-впечатляващите личности, достигнали до много висок духовен живот в затворническите условия. Със своята саможертвена любов, извираща от пълната му отдаденост на Христос, той остава изобразен в най-светли цветове в сърцата на тези, които са го познавали. Отец Георги Калчу пише: „Не се съмнявам, че той е светец. Той живя словото Божие до такава степен, че беше непонятно за нас”.

Гафенку е арестуван от комунистическите власти през 1941 г. и умира 11 години по-късно в затвора Търгу Окна, Бакау, на 31-годишна възраст. Наречен е „Светецът от затворите“ от монаха Николае Щайнхард за „образцовото християнско поведение и преданост към страдащите”.

Бюстът е благословен от Негово Преосвещенство епископ Антоний от Белжи, който изрази надежда, че паметникът ще вдъхнови младежите от Сингера да открият красотата на православната вяра, както е направил Валериу Гафенку.

На събитието присъстваха местните власти и членовете на румънския парламент.

За живота на новомъченика Валериу Гафенку можете да прочетете в излязлата на български език книга “Светеца от затворите”.

Вижте още:

Светеца от затворите | Портал за култура, изкуство и общество (kultura.bg)

Светецът от затворите. Записки за живота на Валериу Гафенку | Нови книги | Духовно – просветен център “Св. Архангел Михаил” – Варна (arhangel.bg)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: