Меню Затваряне

Изследователи откриха доказателства за земетресение, описано в Стария завет

Първият стих от Книгата на Амос гласи, че събитията, които разказвачът ще предаде, са се случили „в дните на иудейския цар Озия, и в дните на израилския цар Иеровоама, син Иоасов, две години преди труса”.

Археолози са открили в Йерусалим доказателства за щети по сгради и керамика, които може да са били причинени от огромно земетресение от VIII век пр. Р. Хр., описано в библейските книги на пророците Амос и Захария.

Разкопките, водени от Израелската служба за антики (IAA) и фондация Ir David (Градът на Давид), откриха слой руини в източния йерусалимски квартал Силуан, съобщава Нир Хасон за Haaretz. Откритията допълват доказателствата за земетресението, намерени по-рано в Израел при други разкопки и на дъното на Мъртво море.

Изследователите са предполагали и други възможни обяснения за щетите, включително пожар, но не са открили пепел или други доказателства, въз основа на които да се предположи, че градът е бил изгорен по това време. Разглеждана е също и възможността разрушението да е изолирано само на едно място. За да докажат, че руините не са само в една сграда, археолозите са направили сравнение (както в Йерусалим, така и на други места, където също се е виждал такъв слой), за да докажат, че случилото се не е изолирано събитие, а е с по-широк обхват, казва Джо Узиел, археолог от Израелската служба за антики.

В един изследователски документ археолозите показват, че на конкретно място от VIII век пр. Р. Хр. разрушеният слой не показва признаци на пожар, а други факти предполагат, че сградата е била повредена при земетресение. Това е било най-забележимо на най-ниското ниво в най-южната стая, в която са намерени много натрошени съдове по северната й стена, над която са открити паднали камъни. По всичко е изглеждало, че тези камъни са били от горната част на стените на стаята, която се е срутила, като е разрушила съдовете, поставени на стената.

Както пише Аманда Боршел-Дан от Times of Israel , библейските разкази разглеждат земетресението като събитие, подобно на това, което хората днес биха могли да оприличаг на началото на пандемията Covid-19.

Първият стих от Книгата на Амос гласи, че събитията, които разказвачът ще предаде, са се случили в дните на иудейския цар Озия, две години преди труса: “Думи на Амоса, един от пастирите текойски, думи, които той чу във видение за Израиля в дните на иудейския цар Озия, и в дните на израилския цар Иеровоама, син Иоасов, две години преди труса (Амос 1:1). (Смята се, че цар Озия е управлявал в средата на VIII-ми век). Векове по-късно писателят на “Книга на пророк Захария” предсказва бъдещо земетресение с предупреждението: И вие ще побегнете в долината на Моите планини; защото планинската долина ще се простира до Асил; и ще побегнете, както бягахте от земетръса в дните на Озия, цар иудейски; и ще дойде Господ, Бог мой, и всички светии с Него (Захария 14:5).

„Разрушителни земетресения в Йерусалим са възможни, както показва земетресението от 1927 г. , казва за Таймс Израел Финкелщайн, археолог от университета в Тел Авив, който не е участвал в новото изследване. Книгата на Амос в своя първоначален вариант е включвала материали, които се отнасят до VIII век и следователно е възможно разрушително земетресение да остави силно впечатление у автора и да е записано.

Работата, проведена от Финкелщайн и колегите му в древния град Мегидо, на около 80 мили северно от Йерусалим, откри доказателства за земетресение от подобен период. Както Рут Шустер пише за Haaretz през 2019 г., този екип описва „наклонени стени и колони, огънати и изкривени стени, счупени строителни камъни, потъващи подове, втечнен пясък, срутване на кални тухли и изгорели останки. 

Изследователите преди това са използвали метода с въглерод-14 за датиране на органични вещества, за да намерят доказателства за сеизмична активност в района на Мъртво море. Резултатите им показват, че през VIII век са могли да се случат две големи земетресения, като едното е станало между 861 и 705 г. пр. н. е., а другото между 824 и 667 г. пр. н. е.

Проф. Волфганг Цвикел, учен по Стар завет от университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц, казва пред „ Хаарец“, че е възможно двете събития да бъдат сбит в едно историческото разказ.

Според изявление, Узиел и Ортал Калаф, двамата ръководители на разкопките при Израелската служба за антики, ще представят своите пълни открития пред обществеността в Института Мегалим на града на Давид на 2 септември.

По материали от: Smithsonianmag.com

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: