Меню Затваряне

В Пловдив беше открита Епископската базилика на Филипопол

Днес, когато ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата, в Пловдив беше открита Епископската базилика на Филипопол. След дълги години на проучване археолозите са категорични, че тя е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в., а през Средновековието върху нейните руини е възникнал християнски некропол. Смята се, че е най-голямата базиликална сграда от този период на територията на България и че е една от най-големите на Балканите.

Красивите мозайки и богатите археологически находки, открити в базиликата, са реставрирани и експонирани благодарение на публично-частното партньорство между Община Пловдив, Фондация „Америка за България“ и Министерство на културата.

Епископска базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-големият раннохристиянски храм в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание за хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след спирането на гонението на християнството и приемането му за официална религия на Източната римска империя през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Базиликата е широка 36 м, дълга 86 м и е с впечатляваща архитектура – централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството). Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м.

През 2018г. кандидатурата на Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше вписана в индикативната листа на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Същинската кандидатура предстои да бъде подадена след година работа на  новия културен център.

По материали от Libreto и Епископска базилика на Филипопол

Вижте още: Епископската базилика през погледа на реставратора

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: