Меню Затваряне

Отслужиха заупокойна литургия и панихида за Врачанския митрополит Калиник

Наташа Войкина

Днес в митрополитския храм ”Св. Николай “ във Враца, в който са погребани четиримата последни архиереи на епархията – митрополитите Климент, Константин, Паисий и Калиник, Врачанският митрополит Григорий отслужи заупокойна литургия и панихида в памет на предшественика му митрополит Калиник, който се представи в Господа на 26 декември 2016 година.

Тъй като от Игнажден до Ивановден не се извършват помени заради радостта от Рождеството на Богомладенеца, за трета поредна година кириархът на епархията лично отслужва Евхаристията и панихидата – през тази година с по-малък брой свещеници и миряни поради спазването на противоепидемичните мерки.

След като всички в храма се поклониха на гроба на приснопаметния Врачански архиерей, митрополит Григорий се обърна към присъстващите да се молят винаги за душата на митрополит Калиник не само в ден като този и на Задушница, но и в частните си молитви, защото добрите дела на един заемал катедра 42 години български духовник трябва да се помнят.

Скромните и традиционни постни подавки бяха приготвени и раздадени от кореспондента на БНР Ива Антонова, православна християнка, черкуваща се в митрополитския храм.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: