Меню Затваряне

“Отче, какво да правя с ваксината?”

Архим. Вартоломей

„Отче, какво да правя с ваксината?“ Въпрос, който сега не слиза от устата на някои вярващи …

Напоследък има толкова голям страх сред хората, че все едно за първи път се правят ваксини в света! За съжаление някои групи успяха да смутят и разделят хората. Тези групи имат за цел да предизвикат объркване в обществото, да поставят под въпрос всичко, да предизвикат вълнения, без разбира се да предлагат някакво сериозно решение.

Това е манталитетът на отрицанието (букв. “на всичко – не”), предизвикващ разстройство и стремящ се да привлече колкото се може повече хора около себе си.

Цялото човечество преживява труден период от около две години насам, като пандемията на коронавируса не само отне много човешки животи, но също така остави и дългосрочни здравословни проблеми на тези, които са се разболели, но са оцелели.

Групите, които сплашват, смущават и разделят, за да постигнат целта си, „облякоха“ борбата срещу вируса и ваксинацията с духовно наметало, фалшиво придавайки й измерението на „свещена борба срещу злото“. Те успяха да заблудят хората, защото намериха съюзници в т.нар. зилотски среди, а и сред някои напълно канонични духовници.

Твърди се, че някои свещеници от духовници са се превърнали в семейни лекари: без медицински познания, без да знаят медицинската история на всеки човек, поемат отговорности, които не са тяхна работа.

Погрешно е да се пита духовника и да се иска от него благословение за ваксината. Необходимо е просто доверие в компетентните специалисти. Само те изучават изчерпателно темата и знаят какво да предложат на хората. Еволюцията на науката през историята е довела до разработването на лекарства и ваксини, които подобряват живота на хората, предотвратяват болести и лекуват.

Постоянното отричане, което се наблюдава днес срещу ваксинацията, е престъпно, тъй като крайният резултат за много от болните е смъртта. Фанатизмът, който го придружава, е духовен проблем, понеже ваксинацията не е духовен или църковен проблем.

Многобройните ваксини, които всички сме получавали от деца, са ни предпазили от сериозни заболявания, които са измъчвали много поколения хора. Днес обаче наблюдаваната упорита реакция срещу медицинско необходимата ваксинация лишава много от нашите сънародници от правото им да живеят нормален живот или, което е още по-лошо, от възможността да оцелеят.

Историята ни призовава да се противопоставим на обстоятелствата, особено в трудния период, който всички ние преживяваме. Ваксинацията не е духовен въпрос. Това е чисто медицински въпрос.

Нека не се спираме само върху силата на злото. Нека дадем на Бог място в живота си! Той е нашата надежда, нашата радост, нашият живот. Той е всичко!

+ архим. Вартоломей, игумен на св.обител “Есфигмен”

Света Гора – Атон

Източник и превод: архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител

Posted in Светогорие

Вижте още: