Меню Затваряне

От април около 100 духовници от РПЦ са починали от COVID-19

ТАСС цитира думите на Владимир Легойда, председател на Синодалния отдел за църковни връзки с обществото и медиите, който казва, че около сто духовници на Руската православна църква са починали по време на пандемията:

„Що се отнася до починалите свещеници, всички статистически данни са налице. Ако има официално медицинско потвърждение, тогава Telegram-каналът на работната група съобщава за смъртта на свещеника. За целия период са починали около сто свещеници”,  казва Легойда.

В същото време той също подчертава, че РПЦ не е задължена да публикува данни за заболели духовници, тъй като това не е от обществено значение:

„Ако свещеникът се разболее в храма, за това се съобщава, храмът се затваря и т.н. А публикуването на имената на болните е лична информация, която човек изобщо не е длъжен да оповестява публично. Веднъж се опитаха да ни упрекват за това хора, „особено ревностно“, следящи живота на Църквата, но не си спомням такива статистики да е давал някой – нито Министерството на здравеопазването за лекарите, нито за полицията, нито за армията”.

Той също така добави , че Руската православна църква очаква както и преди храмовете да бъдат отворени:

„Що се отнася до богослуженията, днес в църквата се спазват всички предпазни мерки в максимална степен. Очакваме църквите да останат отворени за енориашите през целия този период. “

В периода от април до август в Руската православна църква от коронавирусна инфекция са починали 29 духовници. През септември беше официално съобщено за смъртта на трима духовници, през октомври поне 24 духовници са починали от COVID-19, през ноември – 25, а през декември засега са починали само двама души..

Блогът на Ахил отбелязва, че тези данни са силно занижени, тъй като много епархии не съобщават истината дори на патриаршията – свещениците умират или някакъв вид пневмония, или от друга болест, която в епархиите предпочитат да не свързват с COVID-19.

Страницата на проект “Съборност” води статистика (синодик) за всички случаи на православни свещеници, монаси и църковнослужители, починали от COVID-19. Последното обновяване е на 21 октомври и съдържа 178 имена на починали, от които 127 са от Русия.

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест

Вижте още: