Меню Затваряне

Официална среща на студентите по богословие в Солун със Солунския митрополит Филотей

Щелян Димов (Солун, Гърция)

На 25 и 26 ноември в гр. Солун, Република Гърция се състоя посрещането и интронизацията на новия Солунски митрополит Филотей. По покана на Атинския архиепископ Йероним, наместник на овакантената катедра в Солун, на посрещането и интронизацията на новия митрополит взе участие Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщава Софийска митрополия.

След интронизацията на 27 ноември в сградата на Богословския факултет в Солун се състоя официална среща със студентите по богословие. Митрополит Филотей, който е възпитаник на факултета, където завършва магистратура, беше официално приет от декана Хризостомос Стамулис и ръководителите на двете катедри по Богословие – Николаос Майорос, и Социално богословие и християнска култура – Апостолос Кралидис, които го придружиха до храма на факултета, където сред нестихващият от радост народ, бе изпълнено „Славословие“. След това новият митрополит беше посрещнат в една от залите на факултета от студенти и от двете катедри и гости, с възгласи „Аксиос!“ („Достоен“).

Срещата започна с поздравления и официални речи на ректора на Богословския факултет и ръководителя на катедрата „Социално богословие и християнска култура“ на факултета. В речта си деканът Хрисозтомос Стамулис наблегна на основните приоритети на днешния свят: любов, надежда и право. Когато богословието, като най-важна съставна единица на Църквата наблегне на тях, бихме се справили и с още един съвременен проблем, а именно – мирното съжителство, подчерта той.

След това ръководителят на катедрата по „Социално богословие и християнска култура“ даде направление в същата посока, като призова за диалог с другите религии, като разбира се, даде предимство на най-нужното добросъседство, а именно – това с исляма. Социалната грижа беше поставена на пиадестал в съвременното общество, където „трябва да сме съпричастни на всеки човек, където и да се намира“, казва ръководителят на катедрата по „Социално богословие и християнска култура“ Апостолос Кралидис.

Последваха поздравления към новия митрополит, както и реч, в която той изрази мнението си във връзка с преобладаващото разделение в света в едно изречение: „Чрез богатството на православието да дадем любов на този свят!“ Той също така подчерта и нуждата, която стои пред нас, заедно с отговорността за „диалог на любовта с другите християнски църкви“. В Библията пише, че цялата вселена благославя Бога, цитира той Псалом 148 и 150, като изтъкна и навлизането на богословието в реалността, наблегна на това, че е от изключителна важност в богословието да се използва съвременна терминология, така че то да е по-близо до хората.

Срещата завърши с поднесен подарък от ректора на факултета към митрополита, като и с нестихващи възгласи „Аксиос“ (достоен).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: