Меню Затваряне

“Очакването на Месия” – предстои онлайн лекция на проф. Димитър Попмаринов

На 26 ноември 2021 г. (петък) от 18 ч. предстои втората среща от поредицата „В очакване на Спасителя“, организирана от фондация „Дякония и мисия“. Лекцията ще се проведе онлайн чрез платформата ZOOM.

За християнското учение и вероизповед разбирането за Месия и идеите, свързани с Него се откриват като заложени в Стария и осъществени в Новия Завет. Те са посеяни в Петокнижието, очакванията за практическото им изпълнение са отразени в историческите книги, а изграждането, избистрянето и виждането за тях са разкрити в пророческите книги. За православното мислене те са пряко свързани с разбирането за Откровението.

За месианската идея, пророческото виждане за Месия, образът и служението на Месия и какво се случва в навечерието на Христовото Рождество? Това са част от темите, които ще засегнем в лекцията на проф. д-р Димитър Попмаринов.

Проф. д-р Димитър Попмаринов е почетен професор на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, два последователни мандата – от 2007 до 2015 г. – е декан на факултета. Научните му интереси са в областта на старозаветна исагогика и библейско богословие. Публикувал е няколко монографии, десетки статии и студии, посветени на Стария Завет. Освен на български, негови текстове са публикувани на английски, руски, немски, холандски и корейски езици. В Православния богословски факултет преподава по дисциплините: Въведение в библеистиката, Въведение в Свещеното Писание на Стария Завет, Библейски еврейски език,

Библейско богословие, Библейска антропология и редица курсове в магистърските програми на Православния богословски факултет и на други факултети.

Линка за присъединяване към срещата:

https://us02web.zoom.us/j/85822511645?pwd=Sk1XWEF0M2dUem84Si9MTEdFM3FDUT09

Meeting ID: 858 2251 1645

Passcode: 515551

Източник: Дякония и мисия

Posted in Дякония и мисия, Новини, Новини от страната

Вижте още: