Меню Затваряне

Нова книга на свещ. доц. Людмил Малев: “Да се отнеме от Църквата, вместо да се помогне…”

В рамките на седмица от печат излязоха две книги на свещ. доц. д-р Людмил Малев, преподавател в ПБФ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и ръководител на катедра “Историческо и практическо богословие”.

В началото на седмицата излезе “Условия и преговори по вдигането на схизмата над Българската православна църква” (тук), която ще се ползва като учебник от студентите и представя оригинални документи, отразяващи преговорите между Българската православна църква и Вселенската патриаршия по вдигането на схизмата, както и задълбочен анализ със съответните изводи към всеки документ. 

Новото издание е със заглавие: „Да се отнеме от църквата, вместо да и се помогне …“.

Монографията на свещ. доц. д-р Людмил Малев отвежда към драматичен период от историята на Българската православна църква след установяването на комунистически режим в България.

Тя включва нормативно обосновани доказателства над църковните старини, отнемането им и превръщането им от новата комунистическа власт в музейна собственост с решение на Министерски съвет от 1947 г. Такива са църквата в Арбанаси и храмът “Св. Пантелеймон” в Бояна, както и храмовете в Рожен и Мелник.

Книгата разглежда модела “църква-държава” в колаборация и новата вълна на посегателства на тоталитарната власт над храмове на БПЦ през 60-те и 70-те години на ХХ век.

Книгата може да бъде поръчана от сайта на Университетско издателство “Св. св. Кирил и Методий” (тук) в университетските книжарници или от онлайн книжарниците в страната.

Posted in Култура, Нови книги, Новини, Новини от страната

Вижте още: