Меню Затваряне

О. Андрей Кураев: „Много лоша новина от България“

О. Андрей Кураев

Протодякон Андрей Кураев

Отец Андрей Кураев реагира на новината за Синодалната наредба, която излезе през последните дни в интернет пространството с разяснителен текст в своя блог в Livejournal и в страниците си във Фейсбук и Телеграм:

„Много лоша новина от България. Това е почти московско-масонският вариант: „посветените“ членове на ложата (синода) кооптират в редиците си себеподобните.

Разликата от Москва: тези „избори“ се провеждат сякаш в присъствието на делегати на епархията, за която се избира митрополитът. Но тези делегати са лишени от право на глас. Московският Синод дори не си прави труда да отправя подобни покани.

По-рано в БПЦ редът беше следният:

От всяко благочиние (архиерейско наместничество) на всеки четири години се избират шестима избиратели – трима от клира и трима от миряните.

След смъртта на митрополита Синодът изготвя списък на подлежащите на избор епископи и предлага на избирателите да изберат двама от тях с обикновено мнозинство на гласовете.

След това Синодът избира един от тях (не непременно този с най-много гласове) и го поставя за митрополит.

Тоест всеки викарен епископ е знаел, че може да стане несменяем митрополит, само ако редовите духовници и миряни имат добро отношение към него. И това е спомагало за борбата с епископата.

Струва ли си да напомняме, че в „златния век на светоотческата писменост“ епископите са били избирани просто от събранието на гражданите?

Но след това в продължение на векове управляващите „масони с висша степен на църковно посвещение“ са нагласявали уставите и каноните в свой класов и егоистичен интерес“.

——————–

Превод от руски език: Слава Янакиева

Posted in Публицистика

Вижте още: