Меню Затваряне

О. Андрей Сиркин: „С кого е сега Царят на царете?“

Свещ. Андрей Сиркин

От харковския свещеник Андрей Сиркин до събратята му свещеници в Русия:

„Неочаквано отговорих на един свещеник: Искам да ви пожелая, когато започнете да служите следващата си Литургия, след възгласа „Благословено Царство“, когато започнете да произнасяте първото прошение на мирната ектения, да си спомните, че милиони ваши бивши братя, съслужители, епископи, миряни, манастири – вече не са в мир с вас.

Когато стигнете до „о мире всего мира“, да си спомните, че вие подкрепяте войната.

Когато кажете молението „о благостоянии Божиих Церквей“ да си спомните, че много храмове са разрушени, много стоят без служби, а енориашите са принудени да бягат от родните си домове.

Когато кажете думите „о священницех, священномонсех и о всей во Христе братии“ знайте, че и тези братя страдат, и още повече ще пострадат за в бъдеще заради войната и заради мълчанието на патриарха и епископите; и не само заради мълчанието им, но и поради вашата подкрепа за войната.

Когато стигнете до молението „о стране вашей и ее властях и ее воинстве“, спомнете си, че вашето войнство загива напразно в чужда страна под мъдрото ръководство на правителството.

Когато дойдете до „страждущих, путешествующих, в немощи лежащих“ – спомнете си, че милиони ваши единоверци са напуснали домовете си, живеят в чужди краища, а има и такива, които от болка и страх не са в състояние и да помръднат.

Когато кажете молението „о своем городе“, представете си, че към вашия град летят ракети, той целия гори и вие не знаете къде да се денете. Вас ви е страх, до вцепенение се страхувате, но не знаете къде да се скриете.

А когато дойдете до молението към св. Богородица, представете си, как Тя гледа всичко това, помислете дали Я радвате с това, което правите.

И накрая, когато отправите възгласа: „яко Твое есть Царство“, спомнете си, какво е Неговото Царство.

С кого е сега Царят на царете? С тези, които страдат, бягат от своя дом, притискат малкото детенце към себе си в надежда да го защитят от бомбите, или с вас, които макар и да сте в свещенически облачения и с митри на главите, но така и не сте разбрали най-важното и простото за своя Бог?!

———

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Текстът е от профила на отец Андрей във фейсбук.

Posted in Шарени мисли

Вижте още: