Меню Затваряне

О. Андроник: Когато стоиш в истината, скърбите и страданията не са страшни, защото Бог е с теб

Монах Андроник

Новогодишно видео обръщение от йеромонах Андроник от келията на св. Василий Велики на Света гора, към неговите сънародници в Русия и към страдащите от войната украинци

Скъпи приятели!

Бих искал да приветствам и поздравя всички вас с настъпващата Нова година, която много се надявам да бъде не така мрачна и страшна като изминалата 2022 г. Тази година, която преживяхме, навярно ще бъде най-мрачната, най-позорната година за моята родина. … Завзелите властта над тълпата, които е трудно дори да се нарекат хора заради това, което правят, донесоха толкова зло, толкова мъка на невинни хора – както в съседната страна, където разрушавайки я, заповядаха да се убиват мирни хора – така и на гражданите на своята собствена страна, защото тяхната пропаганда и тяхната идеология повредиха огромно количество хора.

Това е видно от коментарите, които пишат под мои публикации хора, които се наричат „православни християни“ и които са дотолкова изпълнени с гордост и самомнение, че се мислят за пъпа на земята, „светлина на света за стоящите в тъмнина“ – и всичко това е плод на управлението на Путин. Единственото, в което този диктатор преуспя за 22 години управление, е пропагандата.  

Много се надявам, че гражданите на нашата страна ще се събудят; те вече се събуждат. С времето ще се увеличат тези, които ще разбират как ги управляват, и ще престанат робски и безумно да се подчиняват на всички престъпни заповеди на своето правителство. 

Много се надявам, че тази настъпваща година ще бъде последната година от управлението на този … човек, който по природа е същият като нас, но премина всички граници на човешкото, изгуби Божия образ и застана в една редица, на една линия с такива чудовища като Ленин, Сталин и Хитлер – той с нищо не се отличава от тях. Господ ще го съди за делата му. 

Приятели, годината беше тежка и предстоят още огромни изпитания – както за моите съотечественици в Русия, така и за многострадалните украинци. Но няма да униваме, няма да се отчайваме!

Знаете ли, когато осъзнаваш, че стоиш в истината, че Бог е с теб, че ти, макар и грешен и немощен човек, но живееш с Божиите заповеди и според Евангелието, никакви скърби и никакви страдания не са страшни, защото Бог е с теб!

Единственият начин, по който можем да понесем всички теготи на живота, всички изкушения и скърби, които Господ ни изпраща поради Своята любов, е чрез осъзнаването, че това е чашата, която трябва да изпием. Но всичко това ще преодолеем, ако живеем по Божиите заповеди. Ако не следваме всички тези пропагандни глупави идеи и самомнение, че ние сме особени и изключителни, че от нас зависи съдбата на света,  и че ние я решаваме; тогава ще осъзнаем, че сме грешници, но каещи се грешници, стремящи се към светлината и към Бога, живеещи по Неговите заповеди. 

Божията сила ще ни съпровожда, ще ни вдъхновява, ще ни освещава, и ще ни помогне да не изгубим ума си в това безумие, което ни обгражда сега. Това желая на моите съотечественици – пробуждане и живот според Евангелието, според Божите заповеди. 

На моите братя – украинците, пожелавам търпение, мъжество, и изобщо не се съмнявам, че те ще издържат всичко, че ще извоюват своята независимост и свобода от тези кръвопийци в Кремъл, който се опитват да ги поробят!

Много се надявам, че няма да се ожесточат и да съдят по тези … (трудно ми е дори да подбирам подходящи цензурни думи, за да изразя отношението си) … към тези човечета, които седят в Кремъл и към онези безумци, които ги поддържат, изгубили трезвия си разсъдък. И се надявам, че няма по тях да съдят за целия народ. Защото повярвайте – огромно множество хора в Русия осъждат тази война, но не могат да се противопоставят открито, защото това ще означава мигновено и фактически смърт – за тях и за близките им. 

Ще дойде време, и ние ще се противопоставим открито. Сега можем само да ви състрадаваме и да се молим, несъгласявайки се и неподчинявайки се на престъпните закони. Много се надявам, че вие, украинци, ще съхраните в сърцата си светлина и любов, че няма да се ожесточите, че всичко ще издържите. 

Приятели, това поздравление може би не се получи така весело, но животът, който живеем, налага своя отпечатък. Би било глупаво… да се усмихвам и да говоря, че всичко е прекрасно и добро, за Новата година, за много щастие, за отворено шампанско и фойерверки … За мен е много сложно, но още веднъж казвам – не бива да се отчайваме и да униваме, защото с нас е Бог! Ако живеем по Божиите заповеди, за нас нищо няма да е страшно, всичко ще преодолеем!

Обичам ви, приятели! Много ви моля, стойте в истината! Стойте в любовта! Молете се един за друг! И всичко ще бъде прекрасно! Честита нова година, скъпи, с ново щастие, с нова надежда… Амин.

Източник: Телеграм канал на монах Андроник

Posted in Видео беседи, Светогорие

Вижте още: